Acasă Actualitate Târnosirea Bisericii „Învierea Domnului” din Lugoj

Târnosirea Bisericii „Învierea Domnului” din Lugoj

DISTRIBUIȚI

· Actul liturgic va fi oficiat de către Prea Fericitul Părinte dr. Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Un eveniment unic în istoria municipiului Lugoj va avea loc, duminică, 5 iulie. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va sluji într-un locaş de cult din cel de-al doilea municipiu al judeţului Timiş. Prea Fericitul Părinte dr. Daniel Ciobotea, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia ritualul de târnosire a Bisericii „Învierea Domnului”, de pe strada Caransebeşului. „Târnosirea bisericii este un act liturgic prin care se pun Sfintele moaşte în Masa Sfântului Altar. Este un eveniment prin care se atribuie bisericii autoritatea de locaş sfânt, în care se poate face Sfânta Liturghie. În vechime, Sfânta Liturghie se făcea pe mormintele sfinţilor”, ne-a mărturisit părintele iconom stavrofor Mihai Sidei, parohul bisericii, cel care a trudit la ridicarea acestui sfânt locaş. Ceremonia de târnosire va debuta la ora 8,45, cu primirea înalţilor ierarhi. Alături de Prea Fericitul Părinte dr. Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment vor mai participa ÎPS dr. Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, ÎPS dr. Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, PS Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, dr. Adrian Lemeni, secretar de stat pentru culte în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Construită din donaţiile credincioşilor

Construcţia acestui locaş de cult – care are o suprafaţă de 27 x 27 de metri şi o înălţime de 36,8 metri – a debutat în anul 1993. Biserica, realizată după schiţele arhitectului Adrian Borcănescu, este în formă de cruce greacă, având o cupolă centrală şi patru turnuri-clopotniţe aşezate simetric, în jurul cupolei. Edificiul are demisol (în care se află un paraclis, sală de şedinţe, birouri, două camere de oaspeţi cu bucătărie şi baie, dar şi un… adăpost antiaerian) şi un balcon exterior, fiind înconjurat de o curte engleză. Pictura bisericii a fost realizată, în mozaic de ceramică, de prof. dr. Nicolae Sava, mobilierul şi iconostasul (care are 10/11 metri) au fost executate, din lemn de stejar sculptat, de către meşterul maramureşean Viorel Mihiş, iar pictura iconostasului a fost făcută de către pictorii lugojeni Gheorghe şi Mariana Curelici. Din acest an, se continuă pictura bisericii în mozaic de Murano. Biserica a fost ridicată din donaţiile credincioşilor, cu mici sponsorizări ale unor oameni de afaceri şi, în ultimii ani, cu câteva ajutoare de la primărie.

Comentarii

comentarii