Acasă Cultura Tata Oancea – fabulosul personaj al Banatului – evocat la Uniunea Scriitorilor...

Tata Oancea – fabulosul personaj al Banatului – evocat la Uniunea Scriitorilor Timişoara

DISTRIBUIȚI

vineri 2017În prezenţa unui numeros public iubitor de literatură, vineri, 3 februarie, la Uniunea Scriitorilor Timişoara, a avut loc lansarea volumului doi dedicat unui personaj fabulos al Banatului din secolul XX: celebrul Tata Oancea.
Cartea se numeşte “Eu, Don Quijote al Banatului. Fantastica viaţă a lui Tata Oancea (La porţile iadului)” şi este semnat de Vasile Bogdan.
“Cel de-al doilea volum pe care îl aveţi în mână astăzi era parte integrantă a primului, dar numai raţiuni tipografice au făcut ca ele să fie despărţite, deoarece cartea risca să fie mult prea groasă. Acest al doilea volum numit La porţie iadului cuprinde o altă realitate din viaţa scriitoruliu –războiul, aventura trăită de un soldat plecat la marele răzbel, împreună cu o nevastă patru copii şi o gâscă. Volumul foloseşte în bună măsură paginile jurnalelor sale puse alături cu mai ample şi măestrit scrise texte sau povestiri, publicate ulterior în serial în revista Vasiova. Este o aventură insolită. A compara texte create literare cu cele notate frust şi în grabă este un lucru destul de dificil, dar am considerat că merită efortul pentru că se relevă mult mai mult decât într-o fotografie oficială, făcută să arate bine în ea personajele în cauză, este acolo viaţa de fiecare zi, zbuciumul existenţei lupta pentru supraveţuire, atmosfera din cadrul acelei mici comunităţi. Sunt atâte de multe lucruri senzaţionale despe acel timp, despre oameni de demult despre felul de a trăi a personajului nostru, încât mă consider într-o permanentă şi sper fructuoasă aventură”, a mărturisit autorul Vasile Bogdan.
Despre aventura evident fructuoasă a scriitorului Vasile Bogdan îl lăsăm pe criticul şi istoricul literar Gheorghe Jurma să se exprime cu argumente clare.
 „Scriitorul şi jurnalistul Vasile Bogdan propune un ambiţios proiect dedicat unei fabuloase figuri a Banatului din secolul XX: Tata Oancea, un Don Quijote modern, căutător de himere culturale. Cel dintâi volum se axează pe meandrele iubirii. Volumul de faţă se opreşte asupra perioadei Primului Război Mondial. Ca şi în precedenta carte, autorul foloseşte diferite extrase din opera acestuia, cu precădere pagini din jurnalul zilnic, care i-au fost puse la dispoziţie într-o selecţie realizată de Titus Oancea, fiul scriitorului, cu aprobarea de a publica ceea ce autorului i se pare mai semnificativ în reliefarea vieţii şi operei părintelui său. Ineditele jurnale, transcrise întocmai, reprezintă un foarte important material narativ şi psihologic, conturând nu numai un portret individual ci şi colectiv pentru anii Primului Război Mondial şi mai apoi…”, explică scriitorul Gheorghe Jurma, editorul cărții. Volumul a apărut în excelente condiţii grafice la Editura Tim din Reşiţa. Cartea apare în seria „Bocşa – istorie şi cultură”, iniţiată de Biblioteca orăşenească „Tata Oancea” din Bocşa, prin strădania managerului acesteia, Gabriela Şerban, şi în colaborare cu Asociaţia „Pe urmele lui Tata Oancea”. Cu acelaşi prilej Vasile Bogdan a lansat alte două volume de publicistică: Şi ţine-te de Banat, volumul I, şi Lugojul în nesfârşirea clipei, apărute la editura timişoreană David Press Print, care fac parte dintr-un mai amplu proiect de „repovestire” a numeroaselor filme documentare şi emisiuni radiofonice realizate de autor de-a lungul carierei sale jurnalistice la Radio Timişoara şi TVR Timişoara.  

Comentarii

comentarii