Acasă Actualitate Taximetriștii din Timișoara au dat în judecată Uber. Cei din Cluj-Napoca au...

Taximetriștii din Timișoara au dat în judecată Uber. Cei din Cluj-Napoca au câștigat în primă instanță

DISTRIBUIȚI

O asociație din Timișoara și mai multe firme de taximetrie au dat în judecată subsidiara din România a companiei americane Uber pentru concurență neloială, demersul fiind similar unui litigiu pe care taximetriștii din Cluj-Napoca l-au inițiat împotriva companiei și în care au avut, în vară, câștig de cauză.

Printre reclamanți se află Asociația Banat Taxi, Escort Regal SRL, Favorit Pro Drive SRL și Lucky Taxi SRL. Uber Systems România SRL, Raiser Operations BV și Uber BV, ultimele două cu sediul în Olanda, au calitatea de pârât.

Contactat de Profit.ro, președintele Asociației Banat Taxi, Dorinel Nistor, a declarat că demersul inițiat în instanță este motivat de o prevedere din contractul de gestiune delegată a serviciului de transport public de persoane în regim de taxi, pe care fiecare taximetrist, fie persoană fizică sau juridică, îl încheie cu primăria unei localități. “Primăria din Timișoara, prin acest contract, se obligă să protejeze persoanele fizice sau juridică care practică taximetria de concurența neloială din partea altor prestatori de servicii de transport persoane, autorizați sau nu”, a spus șeful asociației, constituită în iulie 2018 și care numără 160 de membri, plus 500 de simpatizanți. În Timișoara, potrivit lui Nistor, numărul celor autorizați de primărie să practice taximetria se ridică la 2.000, din care jumătate sunt PFA-uri și întreprinderi individuale.

La solicitarea Profit.ro, oficialii Uber România au afirmat că, în Timișoara, serviciul este folosit de zeci de mii de localnici și turiști, în timp ce sute de șoferi câștigă un venit suplimentar prin parteneriatul cu Uber. “Așa cum a declarat și noul nostru CEO, este nevoie ca serviciile precum Uber să fie reglementate. Prin urmare, vom continua dialogul cu autoritățile, iar între timp facem pași proactivi către un model licențiat”, au spus oficialii subsidiarei din România.

Compania americană a pierdut la prima instanță în litigiul cu taximetriștii din Cluj-Napoca. Magistrații au hotărât că intermedierea pe care Uber, prin aplicația de profil, o realizează între clienți și șoferii care transportă fără autorizație persoane reprezintă concurență neloială pe piața transporturilor publice de persoane, în condițiile în care compania încasează venituri tocmai în urma efectuării transportului, fiind indiferent titlul sub care se face încasarea (tarif utilizare aplicație), se arată în motivarea Tribunalului comercial Cluj, analizată de Profit.ro. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară, acțiune pe care o va pune în practică în zilele următoare, au confirmat pentru Profit.ro oficialii Uber România.

În decembrie 2017, Curtea de Justiție a UE a decis, într-un proces deschis de o asociație a șoferilor de taxi din Barcelona, că serviciile furnizate de compania de ridesharing Uber sunt încadrate drept „serviciu în domeniul transporturilor” și sarcina de a reglementa condițiile prestării unor asemenea servicii revine statelor membre. Judecătorii UE au decis totodată că un astfel de serviciu precum cel al Uber trebuie exclus din domeniul de aplicare al liberei prestări a serviciilor în general. Uber a fost înființată în 2009 în Statele Unite ale Americii, ca o companie de transport în sistem ridesharing. Din februarie 2015, Uber este prezent și în România, în București și, din 2016 și la Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara.

Anul trecut, Uber România a avut afaceri de 6,9 milioane lei și un profit net de 453.554 lei, recent lansând și serviciul Uber Eats. Pe plan global, Uber a avut anul trecut pierderi de până la 4,5 miliarde dolari, de la 2,8 miliarde dolari în 2016, la o cifră de afaceri de 7,4 miliarde dolari.

Mai multe pe Profit.ro

Comentarii

comentarii