Acasă Cultura Teatrul Maghiar din Timișoara a încheiat Stagiunea 2017-2018 cu un bilanț de...

Teatrul Maghiar din Timișoara a încheiat Stagiunea 2017-2018 cu un bilanț de peste 12.000 de spectatori

884
DISTRIBUIȚI

După ce a aniversat 65 de ani de existență, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a încheiat Stagiunea 2017 -2018 cu un bilanț de peste 12.000 de spectatori, șase premiere și peste zece festivaluri internaționale.

Voturile ziariștilor, ale spectatorilor abonați și ale actorilor au decis că cele mai bune spectacole ale stagiunii sunt „Rabenthal”, regizat de Radu Afrim, și „Dansând în noapte”, regizat de Kocsárdi Levente, iar pentru titlul de cea mai bună actriță-cel mai bun actor au fost aleși Magyari Etelka și Tokai Andrea, respectiv Kiss Attila și Bandi András Zsolt.

Numărul spectatorilor (în total 12.188 pe durata întregii Stagiuni 2017-2018, incluzând festivalul TESZT) a atins un punct maxim în lunile ianuarie și martie 2018, când au avut loc cele mai multe reprezentații la sediul de pe strada Alba Iulie.  Cele 106 reprezentaţii ale trupei au fost vizionate de 10685 de spectatori în sălile teatrului și în deplasări. Premierele realizate sunt: „Wiener Walzer”, regia Szász Enikő, „Forbidden Books”, regia Szymon Adamczak, „Rabenthal”, regia Radu Afrim (selectat deja pentru Festivalul Național de Teatru 2018), „Dansând în noapte”, regia Kocsárdi Levente, „Crăiasa zăpezii”, regia Traian Savinescu și „Buzunarul cu pâine”, spectacol de Kiss Attila și Molnos András Csaba. „Forbidden Books” este a cincea coproducție internațională a teatrului, fiind un spectacol realizat împreună cu Festivalul Temps d’Image Cluj-Napoca și Institutul Adam Mickiewicz din Polonia. În plus, au fost reluate 17 spectacole din stagiunile precedente, numărul mare de reluări arătând că spectacolele bune ale teatrului rezistă testului trecerii timpului. Teatrul Maghiar și-a continuat și programul de spectacole invitate, publicul timișorean având ocazia de a vedea 11 producții din România, Serbia și Ungaria.

Producţiile Teatrului Maghiar au fost prezentate, printre altele, la Festivalul Internaţional Shakespeare din Bitola, Macedonia, Festivalul Shakespeare din Gdansk, Polonia și Festivalul Shakespeare din Gyula, Ungaria, precum și la Platforma Internațională de Teatru București, Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, Temps d’Image Cluj-Napoca, Joakim InterFest din Kragujevac, Serbia, Desiré Central Station din Subotica, Serbia, Euromarionete Arad, etc.

Festivalului Euroregional de Teatru TESZT de la Timişoara, organizat de teatrul nostru pentru a unsprezecea oară, și-a continuat parcursul de a promova cele mai bune producții din această parte a Europei și nu numai, invitând 25 de producții din 11 țări.  Colaborarea cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021  în cadrul TESZT a prilejuit opt reprezentanții teatrale în aer liber, cu intrare gratuită.

Pe durata verii, trupa va avea două deplasări în Ungaria: cu spectacolul „Incendii” în regia lui Radu Nica – la Teatrul de Vară Esztergom, și cu „Shakespeare, Sonnet 66” regizat de Kokan Mladenović – la Festivalul  Internațional Thealter Szeged. Stagiunea următoare va fi deschisă la sfârșitul lunii august cu un workshop pentru actori și a doua ediție a întrecerilor sportive Actor’s World Championships (1-2 septembrie). Stagiunea 2018/2019 va avea opt premiere.

Comentarii

comentarii