Acasă Cultura Teatrul Maghiar Timișoara. Ce spectacole puteți vedea în luna martie 2020?

Teatrul Maghiar Timișoara. Ce spectacole puteți vedea în luna martie 2020?

DISTRIBUIȚI

Programul pe luna martie la Teatrul Maghiar Timișoara cuprinde opt spectacole de de mare interes, unele în premieră, și toate traduse și în limba română, iar unul – Swan lake revisited – Lacul lebedelor revăzut -va fi tritat și în limba engleză.

Primele spectacole vor avea loc, marți, 3 martie, și miercuri, 4 martie, 19:00, în Sala Mare, și este o premieră.      

Este vorba de Tragedia omului, regia: Silviu Purcărete, scenografie: Dragoș Buhagiar, muzică: Vasile Șirli. Text în versiunea lui: Silviu Purcărete și Visky András.

 „Tragedia omului” de la Timișoara poate fi precepută ca o continuare a spectacolului „Faust” montat de Purcărete la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, montare care s-a bucurat de un mare succes internațional și se joacă de mai bine de 10 ani.

Goethe și Madách au scris la distanță de jumătate de secol, în faze diferite ale modernității europene, separate de Revoluția din 1848.

Silviu Purcărete (n. 1950) a fost laureat cu numeroase premii în țară și străinătate, fiind ovaționat la cele mai importante festivaluri de teatru. Este celebru pentru montări grandioase și deosebit de minuțioase, atenția pentru detaliu și crearea de personaje impresionante.

Durata: 110 min. Spectacolul se joacă în maghiară și va fi supratitrat în română. Informații și rezervări: ticket@tm-t.ro, 0752111803.

Un alt spectacol va avea loc, sâmbătă, 7 martie, de la 18:00, tot Sala Mare. Este vorba de URSULEȚUL WINNIE PUH, în regia Kedves Emőke, text A. A. Milne.

Prietenii lui Cristopher Robin, personajele dragi din Magica Pădure (cu majusculă), de obicei își trăiesc viața lor de zi cu zi fredonând melodii cu veselie. Dar ordinea din Pădure este tulburată din când în când de evenimente neobișnuite, când Winnie-the-Pooh trebuie salvat din cauză că a mâncat prea multă miere.

Durata: 2 ore 15 min. Spectacolul se joacă în maghiară și va fi tradus la cască în română.

Luni, 9 februarie, 19:00, Sala Studio, BUZUNARUL CU PÂINE.

Este un spectacol creat și interpretat de Kiss Attila și Molnos András Csaba, text de Matei Vișniec

„Morala acestei istorii atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filosofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân paralizate tocmai atunci când ar trebui neapărat să acţioneze. Asta nu vă aminteşte de ceva cunoscut?”, mărturisește Matei Vişniec.

Durata: 70 min. Traducerea în română va fi prin supratitrare.

Marți, 10 martie, 19:00, Sala Mare, urmează spectacolul LA COMUN,  regia Radu Nica, text Thomas Vinterberg și Mogens Rukov.

Anna și Erik își transformă casa într-o oază socială în care proprietatea este abolită, invitând alți cinci oameni să trăiască la comun, cu drepturi și obligații egale.

Microuniversul inițial armonios se fisurează când Erik se îndrăgostește de mult mai tânăra Emma și propune ca ea să se alăture comunității. Cum se vor reseta relațiile din comună? Cum se vor poziționa ceilalți membri? Cine va trebui să plece?

Durata: o oră 45 minute. Traducerea în română va fi la cască.

Marți, 17 martie, 19:00, Sala Mare – SWAN LAKE REVISITED – Lacul lebedelor revăzut, regia Kokan Mladenović

Regizorul sârb Kokan Mladenović revine la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” cu o interpretare neobișnuită a baletului LACUL LEBEDELOR, mizând pe basme bine-cunoscute, recitite în cheia corectitudinii politice atât de prezente în zilele noastre.

Ce a mai rămas din poveștile care ne-au colorat copilăria și cât de schimbat este contextul socio-politic și discursul public – aflăm dintr-un șir de scene comice care au fost create pornind de la impovizațiile actorilor.

Durata: 90 minute. Traducerea în română și engleză va fi prin supratitrare.

Duminică, 22 martie, Sala Studio, va avea loc spectacolul Ultima mutare, regia Kocsárdi Levente.

Elegia grotescă a patru actori rămași fără casă și fără loc de muncă, pentru care singurul timp acceptabil este trecutul și singura realitate suportabilă este compusă din propriile amintiri.

O mărturisire onestă despre actori și de la actori, care se tem, se bucură, se înjură și iubesc precum ceilalți. Și nu în ultimul rând, râd de sine la fel cum râdem noi privindu-ne în oglindă. Un cântec de lebădă ironic, scris pe patru voci… o ultimă mutare.

Durata: 1 oră 45 minute. Traducere în română la cască.

Luni, 30 martie, 19:00, Sala Mare, va avea loc încă o reprezentanție a spectacolului Tragedia omului, regia: Silviu Purcărete, scenografie: Dragoș Buhagiar, muzică: Vasile Șirli

Text în versiunea lui: Silviu Purcărete și Visky András

„Tragedia omului” de la Timișoara poate fi precepută ca o continuare a spectacolului „Faust” montat de Purcărete la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, montare care s-a bucurat de un mare succes internațional și se joacă de mai bine de 10 ani.

Goethe și Madách au scris la distanță de jumătate de secol, în faze diferite ale modernității europene, separate de Revoluția din 1848. Silviu Purcărete (n. 1950) a fost laureat cu numeroase premii în țară și străinătate, fiind ovaționat la cele mai importante festivaluri de teatru. Este celebru pentru montări grandioase și deosebit de minuțioase, atenția pentru detaliu și crearea de personaje impresionante.

Durata: 110 min. Spectacolul se joacă în maghiară și va fi supratitrat în română. Informații și rezervări: ticket@tm-t.ro, 0752111803.

Teatrul îşi rezervă dreptul de a efectua modificări în program www.tm-t.ro

Comentarii

comentarii