Acasă Cultura Teatrul Maghiar Timișoara începe 2021 cu o premieră absolută: Omul care nu...

Teatrul Maghiar Timișoara începe 2021 cu o premieră absolută: Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea

DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara începe anul 2021 cu o premieră absolută:  „ Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea” – spectacol în direcția de scenă și cu  scenariul lui Adrian Sitaru, regizor distins cu cele mai importante premii de film europene.

Spectacolul este supratitrat în limba română.

Noua producție teatrală va avea avanpremiera online, în 20 ianuarie și premiera online în 24 ianuarie, ambele de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului. Premiera cu public în sală va avea loc atunci când o vor permite condițiile de securitate sanitară.

Premiera  „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”  inaugurează la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara programul teatru-cinema, conceput să aducă pe scenă noi opțiuni estetice, o conversie a limbajelor cinematografice în teatru.

Creația lui Adrian Sitaru este, înainte de orice,  un spectacol de teatru contemporan despre conștiință. Reunite în jurul unei mese, personajele dezbat probleme de moralitate și conștiință:

Există situații în care crima este justificată? Criminalul devine erou atunci când contextul îi justifică faptele? Viața unui animal este mai puțin valoroasă decât viața unui om?

În același timp, textul scris de Adrian Sitaru explorează cât de mult este influențată realitatea fiecăruia, imaginarul și raționalul uman, de limbajul dobândit în copilărie și cuvintele folosite,  punând spectatorul în situația să reflecteze și el la propriile lui convingeri și la constructele sociale care îi filtrează conștiința.

De o captivantă ingeniozitate, montarea îi propune spectatorului experiența simultană a teatrului și cinematografiei. Spectacolul jucat  pe scenă  de actori va fi văzut printr-un ecran ”sepia”,  ca în filmele de epocă,  deasupra căruia  un alt ecran oferă experiența filmării live în culori reale. Astfel, spectatorul va avea acces la percepții diferite ale lumii personajelor.

Din distribuție fac parte: Kocsárdi Levente (în rolul titular) , Lőrincz RitaCzüvek LorándJancsó ElődVajda BorókaLanstyák IldikóHegyi KincsőMolnos András CsabaTokai AndreaKiss AttilaMátyás Zsolt ImreBarti Lehel András  și cățelul Ronță.

Din echipa de creație a spectacolului „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea” mai fac parte: Velica Panduru (decor și costume), Adrian Silișteanu (director de imagine), Mona Szucsik, Sorin Szucsik și Bogdan Spulbat (video), Nóra Balázs (dramaturgie), Cári Tibor (muzică),  Zoltán Gidó și Mihály Péter (lumini), Meda Dávid  (sunet),  Bledea Ioan (proiecții),  Szabó Andor (asistent regie), Sabina Reus (аsistent scenograf), Mona Donici (adaptare versiune în limba română),  Fazakas Timea (supratitrare).

Regizor de film și de teatru,  scenarist și producător de film, Adrian Sitaru s-a născut în anul 1971 la Deva și este unul  dintre cei mai de succes regizori ai Noului Cinema Românesc, fiind autorul unor filme multipremiate precum „Valuri”, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”,  ”Excursie”, „Domestic”, ” Ilegitim”, ”Artă”.

Cu scurt-metrajul “Colivia” a obținut premiul serviciului german de schimburi academice din cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin. ”Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, a câștigat două trofee Leopardul de Aur în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno (Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor) și alte cinci premii, fiind selectat în peste 70 de festivaluri de film din întreaga lume. Lungmetrajul ”Pescuit Sportiv” (2008) a fost selectat printre altele în cadrul Festivalului de Film Zilele Veneției, Festivalului Internațional de Film de la Toronto, BFI Londra, câștigând zece premii.

În anul 2018 a montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca spectacolul „Ilegitim”, în care a apelat în premieră la tehnologia realității virtuale.

Spectacolul este supratitrat în limba română. La avanpremiera online din 20 ianuarie vor avea acces  abonații Kultcard ai stagiunilor precedente. Spectatorii  care doresc să vizioneze premiera online de duminică, 24 ianuarie, pot solicita link-ul de acces gratuit la mailul artistic@tm-t.ro sau prin mesaj pe pagina de facebook a teatrului.

 

 

Comentarii

comentarii