Acasă Cultura Teatrul Maghiar Timișoara începe stagiunea 2023-2024 cu trilogia Orașul Paralel

Teatrul Maghiar Timișoara începe stagiunea 2023-2024 cu trilogia Orașul Paralel

DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara începe noua stagiune 2023-2024 cu trilogia teatrală „Orașul Paralel”, creată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan.

Spectacolele „Iosefin”, „Fabric” și „Party în Elisabetin” creează un „festin al poveștilor”, unic în țară.

Stagiunea 2023/2024 debutează în forță la Teatrul Maghiar din Timișoara cu o experiență teatrală complexă: „Orașul Paralel” este mai mult decât o serie de spectacole, este un univers fascinant format din teatru, muzică, dans și tehnologie, în care spectatorul trăiește o aventură fantastică în timp ce descoperă povești din trei cartiere ale Timișoarei.

Luni, 4 septembrie, vor avea loc două reprezentații ale spectacolului „Orașul Paralel: Iosefin”, cu începere de la ora 16:00, respectiv ora 18:00.

Poveștile surprinzătoare ale cartierului Iosefin vor fi revelate de trei trasee diferite (traseul albastru, traseul roz și traseul galben), care permit participanților o experiență cvasicinematografică. „Acest tip de scriitură pentru imersiv, care combină destul de multe forme teatrale, oferă o bogăție imensă în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui text dramatic.

Orașul Paralel are ceva din teatru clasic, ceva din storytelling, ceva din teatru participativ și, în mod evident, ceva din film și jocuri video”, a explicat dramaturgul Peca Ștefan.

„Orașul Paralel: Fabric” va avea loc marți, 5 septembrie, cu începere de la ora 20:30 și se va desfășura pe Bega, pe vaporetto, apoi într-un labirint interconectat creat la Centrul Reformat Noul Mileniu.

„Unde a dispărut Flora?” este întrebarea la care sunt invitați să răspundă spectatorii. „Ne-am propus să creăm un cadru în care publicul să vină și să se simtă curios, să simtă nevoia să exploreze, să se joace și să se bucure de experiență”, menționează Andreea Duță, coregraful spectacolului.

Timișorenii vor avea apoi ocazia să participe la două reprezentații „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” –  vineri, 8 septembrie și duminică, 10 septembrie, de la ora 19:30. Este ultimul și cel mai complex spectacol al trilogiei și a fost creat în această vară (premiera a avut loc pe 21 iulie).

„Este un moment incredibil. Reușim să facem ceva ce, nu că nu s-a mai întâmplat la Timișoara, nu s-a mai întâmplat nicăieri. Și anume, un spectacol complet imersiv, cu spații de atracție, dar în același timp și cu povești care se suprapun în paralel”, a spus Ana Mărgineanu, regizorul trilogiei.

Ca și la primele două spectacole din trilogie, „Orașul Paralel: Party în Elisabetin” invită publicul să aleagă dintre mai multe rute performative, mai exact, cinci spectacole se derulează în paralel prin Elisabetin ca un mozaic teatral, pentru a se suprapune la final la ‚‚Portal”, unde se derulează o altfel de petrecere.

Fiecare rută are ca protagonist unul sau mai multe personaje care dezvăluie povești ascunse ale cartierului: paraleliana Lela, polițistul Edgár (prezent și în „Orașul Paralel: Iosefin”), fosta dactilografă Beáta (prezentă și în „Orașul Paralel: Fabric”), influencera surdă XO sau membrii Lela Crew de la „Portal” – hala de la Fundații a Facultății de Construcții din Universitatea Politehnica Timișoara.

„Mai degrabă decât a face scenografie sau un design de spațiu am gândit un design de experiență. Spațiul industrial al halei a fost reconvertit pentru a crea un wonderland teatral imersiv”, a precizat scenograful Adrian Damian.

Detalii despre fiecare spectacol, distribuție și realizatori sunt disponibile pe pagina web  https://orasulparalel.ro/ .

Biletele pot fi achiziționate online: https://ticket.tm-t.ro/ro și de la Casa de bilete a Teatrului Maghiar începând cu data de 31 august.

Spectacolele Orașul Paralel (Iosefin, Fabric și Party în Elisabetin) sunt parte a proiectului Dileme Urbane: Orașul Paralel dezvoltat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în coproducție cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Teatrul German de Stat Timișoara, cu sprijinul Universității Politehnica Timișoara, Societății de Transport Public Timișoara, Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Timișoara, Centrului Reformat Noul Mileniu Timișoara, Teatrului Thespis, PopUp Theatrics, Facultății de Muzică și Teatru (UVT), LOGS, Josefin Pub, Nokia și alții.

Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Comentarii

comentarii