Acasă Cultura Teatrul Naţional Timişoara demarează un nou proiect internaţional

Teatrul Naţional Timişoara demarează un nou proiect internaţional

DISTRIBUIȚI

proiect nou la TNTmSpectacol al unui teatru din Muntenegru, la Timişoara

Marţi, 14 mai, de la ora 19.00, Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara va găzdui primul eveniment din cadrul „Spectacolelor ETC”: „Katzelmacher”, după R.W. Fassbinder, în regia Lidijei Dedović, o producţie a Teatrului Regal „Zetski Dom” din Cetinje (Muntenegru). Conform Codruţei Popov, secretar literar al Teatrului Naţional Timişoara, „Spectacolele ETC” fac parte dintr-un program propus de Teatrul Naţional în cadrul celei mai recente Adunări Generale a European Theatre Convention, derulată în luna martie la Tirana. „Programul are ca punct de plecare ideea că nu se poate vorbi despre teatru european câtă vreme publicul nu are şansa de a se familiariza cu estetici diferite, cu problematici diferite, cu formule stilistice diferite. Diversitatea pe care o presupune întâlnirea cu noi culturi poate fi realizată prin schimburi de spectacole între teatre din diferite ţări”, spune Codruţa Popov. „Katzelmacher” este primul proiect al „Spectacolelor ETC”. El va fi urmat de un spectacol al Teatrului Tineretului din Zagreb, în toamna acestui an, şi de un al treilea spectacol, al Teatro Due din Parma, în primăvara anului viitor. În replică, în toamna acestui an, Teatrul Naţional va prezenta pe scena muntenegreană şi pe cea croată spectacolul „Interzis accesul animalelor”, de Rodrigo Garcia.

Minoritate vs. majoritate

„Katzelmacher” este un termen peiorativ folosit în Germania pentru a desemna străinii, emigranţii, mai ales. În spectacolul teatrului muntenegrean, „Katzelmacher”  spune povestea protagoniştilor unei trupe rock a căror muzică este un refugiu şi, în acelaşi timp, un comentariu ironic şi dur faţă de o societate care îi judecă pe toţi aceia care nu se încadrează în tiparele prestabilite. Fie că e vorba despre emigranţi sau despre dragoste interzisă, spectacolul pune pe tapet problema minorităţilor şi a cruzimii terifiante a majorităţii. Societatea modernă este departe de a ţine sub control şovinismul, fascismul sau homofobia, iar în acest context, Katzelmacher este un spectacol în care muzica şi teatrul au un mesaj clar şi îl susţin cu fermitate. Ziarul „Vijesti” îl descrie ca fiind „Un spectacol energic, modern şi atractiv, plin de creativitate…”.

O regizoare de 37 de ani

Tânăra regizoare Lidija Dedovici, născută în 1976, a absolvit Facultatea de arte dramatice din Cetinjie în 2005. Preocupată în special de teatrul contemporan, montează cu precădere texte din spaţiul ex-iugoslav şi balcanic. A montat, printre altele, piesa Savianei Stănescu – Final Countdown. În contextul istoriei recente a ţării sale (Muntenegru şi-a cîştigat independenţa în 2006, în urma unui referendum), spectacolele Lidijei Dedovici au un mesaj social şi politic asumat. Din 2011 este directorul artistic al Teatrului Regal „Zetski Dom” din Cetinjie, Muntenegru şi unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate nume din noul val de regizori din spaţiul ex-iugoslav.

Singurul teatru de stat din Muntenegru vine la Timişoara

Teatrul Regal „Zetski Dom” este primul teatru din Muntenegru şi singurul teatru de stat. Repertoriul său este orientat spre noile forme de teatru, calate pe exprimarea unei identităţi artistice proprii Muntenegrului. Membru al European Theatre Convention, Teatrul Regal „Zetski Dom” are, în egală măsură, o mare deschidere europeană, participă la festivaluri internaţionale şi organizează propriul festival de teatru şi muzică.

 

Comentarii

comentarii