Acasă Actualitate Teatrul Naţional Timişoara protestează faţă de impunerea politică a unui director la...

Teatrul Naţional Timişoara protestează faţă de impunerea politică a unui director la un teatru din Budapesta

389
DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Ungaria reuşesc în continuare să stârnească discuţii aprinse şi proteste la nivel european. Mai nou, numirea lui György Dörner ca director al Új Színház (Teatrul Nou) din Budapesta este percepută de oamenii de cultură din Europa ca o impunere politică de extremă dreaptă.

Ca răspuns la această situaţie, peste 60 de creatori de teatru din Marea Britanie au iniţiat un protest şi distribuit apeluri la solidarizare în majoritatea ţărilor Europene.

 

În urma apelului primit, Teatrul Naţional din Timişoara se alătură membrilor Convenţiei Teatrale Europene (ETC – European Theatre Convention) în protestul internaţional împotriva „impunerii politice de extremă dreaptă a lui György Dörner ca director al New Theatre din Budapesta, începînd cu 1 februarie 2012”. Anunţul a fost făcut de Codruţa Popov, secretar literar al Teatrului Naţional Timişoara, marţi, 31 ianuarie.

După ce l-a demis pe fostul director al Új Színház, primarul Budapestei l-a numit în funcţie pe actorul György Dörner, un simpatizant al partidului de extremă dreapta Jobbik, partid care are 47 de membri în parlamentul din Ungaria. György Dörner este cunoscut pentru opiniile sale împotriva ţiganilor, a homosexualilor şi a evreilor. Dacă, în prezent, la teatrul maghiar se pun în scenă piese care aparţin atât scriitorilor maghiar, cât şi unor scriitori străini, noul director promite că va opri jucarea pieselor din repertoriul internaţional, numindu-le „gunoi străin”. Un mare număr de scriitori maghiari şi-au retras deja piesele de la teatrul din Budapesta, în semn de protest. Opinia publică din Europa este de părere că puterea de la Budapesta plănuieşte schimbări majore şi la Teatrul Naţional Maghiar, grupurile extremiste numind producţiile sale „obscene, pornografice, homosexuale, anti-naţionale şi anti-maghiare”. Iniţiatorii protestului internaţional cer guvernului maghiar să intervină şi să anuleze decizia de numire a lui György Dörner în funcţia de director.

Comentarii

comentarii