Acasă Actualitate Tehnicizarea inumană a vieții. Prof. dr. Adrian Lemeni: ”Important să fim lucizi!”

Tehnicizarea inumană a vieții. Prof. dr. Adrian Lemeni: ”Important să fim lucizi!”

DISTRIBUIȚI

„Tehnicizarea inumană a vieții”, carte scrisă de prof. dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie din București, a fost lansată în sala „Rotonda” a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

La eveniment au participat clerici de la centrul eparhial, preoți și profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara, cadre universitare, dar și numeroși studenți din cadrul UVT Timișoara.

„Motivația care m-a angajat în asumarea demersului de a realiza acest volum ține de dimensiunea existențială. Mi-am dat seama că viața fiecăruia dintre noi este afectată în mod direct de mediile tehnologice actuale. Nimic și nimeni nu are o influență mai determinantă decât tehnologia, care reconfigurează atât mediul natural, realitatea dată de Dumnezeu, cât și omul, coroana creației prin noile biotehnologiile și nanotehnologii actuale.

Prin urmare am conștientizat că este important să fim lucizi, să dobândim un discernământ în ceea ce presupune înțelegerea naturii tehnologiilor actuale”, a precizat Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din cadrul Universității București.

Autorul avertizează că „atunci când omul va trăi mai mult în mediul artificial al tehnicii decât în realitatea dată de Dumnezeu, el se va asemăna mediului tehnologic care-i configurează existența. Dezumanizarea se intensifică pe măsură ce omul este apreciat și evaluat prin criterii tehnice. Iar într-o societate tehnicizată, nevoile profunde ale omului, ceea ce vizează sufletul său, viața sa intrapersonală și interpersonală sunt considerate irelevante”.

Bibliografia volumului cuprinde nume sonore din intelectualitatea occidentală, precum Jacques Ellul, Daniel Bell, Martin Heidegger, etc, care au studiat fenomenul. „Am căutat să evidențiez linia de forță a unor gânditori cu mult curaj, care au avut o luciditate extraordinară, de tip profetic și care deja, cu câteva decenii în urmă au înțeles natura și miza reală a implicațiilor mediilor tehnologice actuale și au descris în detaliu ceea ce trăim noi astăzi, evidențiind ambivalența și non-neutralitatea tehnologiilor”.

Datoria Teologiei în aceste vremuri este cercarea duhurilor. „Am subliniat că mediile tehnologice actuale organizează într-un mod riguros și totalitar duhul lumii și am încercat plecând de la invizibilitatea mediilor să vedem care este duhul care structurează aceste medii tehnologice”.

Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Basilica a Patriarhiei Române în acest an și însumează aproape 600 de pagini.

 

Comentarii

comentarii