Acasă Sănătate Telemedicina – o soluție la criza asistenței medicale din cătunele Timișului și...

Telemedicina – o soluție la criza asistenței medicale din cătunele Timișului și Caraș-Severinului

1545
DISTRIBUIȚI

Criza asistenței medicale pentru persoanele care locuiesc în satele îndepărtate ale Timișului este tot mai accentuată, iar în lipsa motivării doctorilor de a-și deschide cabinete în aceste zone pierdute de civilizație, situația poate deveni și mai gravă. Ce ar fi de făcut în acest caz?

Conform Fundației Profilaxis Timișoara care a reușit să dezvolte un sistem eficient de medicină de la distanță în județele Caraș Severin și Timiș, în absența soluției de telemedicină, pacienții vizați ar fi trebuit să parcurgă între 40 și 100 km pentru a ajunge la un spital din Timișoara. Consultațiile oferite de doctorii de la Profilaxis pun accent pe cardiologie și medicină internă, specialități cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicină acoperă în plus alte cinci specialități și anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL.

Astfel, soluția de telemedicină dezvoltată pentru pacienții din zonele rurale dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin a fost extinsă și la cele două spitale orășenesti din Sânnicolau Mare, respectiv Deta.  Această acțiune reprezintă a doua etapă a proiectului dezvoltat de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis în regiune, fiind finanțată de Fundația Vodafone România, prin programul Connecting for Good, cu 225.000 de lei. Bugetul total asigurat de Fundația Vodafone România pentru întregul proiect ajunge astfel la aproape 650.000 lei. În prima etapă a proiectului, încheiată în primăvara anului 2017, 729 de pacienți din cele două județe, în marea lor majoritate persoane în vârstă, au beneficiat de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale. Pentru a doua etapă, care se va desfășura pe durata unui an, sunt estimate alte 1.200 de consultații de specialitate gratuite. Soluția de telemedicină implementată în zonele rurale permite medicilor de specialitate să consulte la distanță pacienții care nu se pot deplasa la spital din diverse motive. Mulți dintre cei care au beneficiat deja de această soluție nu mai fuseseră examinați de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani.

Proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști, localizată în stația fixă din Timișoara, și o echipă mobilă, care se deplasează în cinci puncte de lucru: Ghilad, Buziaș, Sânnicolau Mare și Deta din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigație portabile și al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din Timișoara.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii