Acasă Economic Tender vrea să stingă datoriile către ANAF cu sediul Prospecțiuni SA

Tender vrea să stingă datoriile către ANAF cu sediul Prospecțiuni SA

DISTRIBUIȚI

Administratorul judiciar al furnizorului de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni SA, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflat de 3 ani în insolvență, a renunțat la ideea de a scoate la vânzare sediul administrativ din București al companiei din strada Caransebeș nr. 1, Sector 1 și a decis în schimb ca activul, compus dintr-un teren de aproape 8.800 metri pătrați și patru clădiri cu suprafață construită desfășurată totală de 12.874 metri pătrați, să fie dat în plată către ANAF pentru stingerea creanțelor deținute de Fisc asupra Prospecțiuni.

În acest scop, planul de reorganizare inițial a fost modificat, schimbarea fiind votată de creditorii Prospecțiuni SA în decembrie 2018 și confirmată de instanță în ultima parte a lunii trecute. Confirmarea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Planul de reorganizare modificat prelungește și durata de executare a acestuia, adică intervalul de achitare a datoriilor către creditori, cu un an, până în octombrie 2021. În august anul trecut, sediul administrativ din București, strada Caransebeș nr. 1 al Prospecțiuni, care inițial era ipotecat în favoarea EximBank, fusese scos la licitație la prețul de pornire de 4,905 milioane euro plus TVA, după ce fusese evaluat la o valoare de piață de 6,54 milioane euro și una de lichidare de 4,91 milioane euro.

Acum, planul de reorganizare modificat prevede darea în plată a activului către ANAF la valoarea de piață rezultată din evaluare, de 6,54 milioane euro, echivalentul a peste 31 milioane lei, în condițiile în care Fiscul are de recuperat de la Prospecțiuni datorii de mai puțin de 19 milioane lei.

“Având în vedere că valoarea activului ce face obiectul dării în plată este mai mare decât valoarea creanțelor certe, lichide și exigibile deținute ce urmează a fi stinse de ANAF, Prospecțiuni SA este de acord ca diferența ce urmează a fi constatată să fie compensată cu obligațiile fiscale viitoare, potrivit dispozițiilor legale”, arată administratorul judiciar al companiei, Euro Insol. În februarie, Prospecțiuni și-a modificat la ONRC adresa sediului social, aceasta fiind acum strada Coralilor nr. 20C, Sector 1, București.

Modificarea planului de reorganizare a fost contestată la tribunal de către doi foști executivi de top ai societății, care au de recuperat de la Prospecțiuni SA creanțe salariale în valoare totală de peste 1 milion de euro. Este vorba despre sârbul Zelijko Kirin, fostul CEO al diviziei Prospecțiuni din Serbia (981.105,6 euro), și de rusul Vladimir Ulyanov, fost manager de producție și dezvoltare de perimetre la Prospecțiuni, în prezent geolog-șef pentru concesiunile din România ale companiei sârbe NIS Gazprom Neft, controlată de “brațul” petrolier al Gazprom (100.785,30 euro).

“Un alt aspect ar fi acela că această modificare a planului se spune că ar fi generată de o dare în plată a unui imobil, pentru că, până în acest moment, planul inițial a fost implementat prin vânzarea de active în principal și în secundar din profitul societății. Dacă se continuă în această manieră, nu există nici un orizont viabil că organizarea societății este posibilă la acest moment. Dacă se cere o amânare pentru vânzarea tuturor activelor societății și anularea plăților, singurii creditori prejudiciați prin modificare sunt creditorii Vladimir Ulyanov și Zeljko Kirin, pentru că, potrivit planului inițial, aceștia urmau să primească plățile până în luna iunie 2019, iar prin această modificare plățile sunt prelungite până în luna octombrie a anului 2021. (…) după aproximativ un an de la implementarea planului, acești creditori au primit doar 10% din totalul creanțelor datorate de către debitoare și nu există nici o garanție că, până la finalul acestuia, planul se va putea respecta”, au susținut la proces avocații celor doi foști manageri expați ai Prospecțiuni SA, potrivit documentelor de la instanță consultate de Profit.ro, cerând judecătorului infirmarea modificării planului de reorganizare. Argumentul lor a fost însă respins de către instanță, care a confirmat modificarea planului de reorganizare în ultima parte a lunii trecute, decizia putând fi atacată cu apel.

În primăvara anului trecut, Prospecțiuni SA a vândut cu 5,6 milioane euro un teren de peste 2 hectare situat în cartierul Chitila din sectorul 1 al Capitalei firmei imobiliare Akcent Development SRL, deținută în proporție de 100% de către Alin Niculae, patronul Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburanți din România. Pe terenul respectiv, situat pe strada Navigației nr. 2A, funcționa o bază de reparații de echipamente a Prospecțiuni SA, activitatea de acolo fiind relocată de către companie.

Prospecțiuni SA, intrată în insolvență în aprilie 2016, a terminat anul 2018 cu un profit brut de peste 18 milioane lei, față de pierderea de aproape 34 milioane lei din 2017, și cu o cifră de afaceri de 174,43 milioane lei, de 2,4 ori mai mare comparativ cu anul precedent. Potrivit administratorului judiciar Euro Insol, compania a fost obligată să ceară intrarea în insolvență în urmă cu peste 2 ani atât din cauza amânării de proiecte de către clienții din industria petrolieră, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA.

Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom și își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad.

Sursa: www.profit.ro

Comentarii

comentarii