Acasă Economic Tendințele în design interior pentru 2019, prezentate la EXPOMOBILA TIMIȘOARA, ediția a...

Tendințele în design interior pentru 2019, prezentate la EXPOMOBILA TIMIȘOARA, ediția a IV-a

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează, în perioada 1 – 4 noiembrie 2018, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr. 22, cea de-a IV-a ediție a expoziţiei naţionale de mobilă, sub genericul EXPOMOBILA TIMIȘOARA”.

De-a lungul celor 28 ani de activitate, CCIA Timiș a abordat sectorul industriei mobilei și domeniilor conexe organizând mai multe ediții anuale ale unor târguri apreciate de publicul timișean: PRO DOMO, CASA TA, EXPO MOBILA, UNIVERSUL CASEI TALE.

Cea de-a 4-a ediție a EXPOMOBILA reunește 32 de expozanţi, producători români, care, vor prezenta piese deosebite de mobilier şi accesorii, la preţuri unice, doar pe durata acestui eveniment.

În cadrul expoziţiei de mobilă, vor putea fi admirate şi achiziţionate: bucătării, dormitoare, livinguri, canapele, mese, scaune, uși de interior, mobilier de exterior, accesorii, decoraţiuni şi materiale pentru amenajările interioare şi exterioare, produse de curățenie.

Expoziţia cu vânzare se adresează în special consumatorului final, publicului vizitator.

Sunt mai multe motivele care să trezească interesul publicului pentru acest eveniment, şi anume:

  • Mobila românească este apreciată şi dincolo de graniţele ţării, iar la EXPOMOBILA, vizitatorii vor avea şansa de a o regăsi la preţuri de producător;
  • Zeci de stiluri (clasic, modern), variate tipuri de modele și design, pentru toate gusturile;
  • Fiecare expozant va prezenta cele mai interesante, utile și, totodată, îndrăznețe modele din producţia proprie;
  • Gamă variată de mobilier pentru apartament, garsonieră sau casă la curte: dormitoare, sufragerii, saloane, camere de zi, camere pentru copii și tineret, bucatării, biblioteci, garderobe, canapele, fotolii, scaune, mobilier de grădină;
  • Mobilier pentru toate bugetele: EXPOMOBILA a fost gandită ca un eveniment exclusiv pentru publicul larg, unde oricine poate găsi piese de mobilier și accesorii pentru casă, oricare ar fi bugetul alocat;
  • Consiliere gratuită în materie de design de interior: în cadrul EXPOMOBILA vizitatorii vor avea parte nu numai de produsul final, dar și de consiliere în vederea alegerii celor mai bune piese de mobilier;
  • Achiziții pe loc și comenzi la prețuri speciale: la EXPOMOBILA, vizitatorii  vor putea  achiziționa pe loc produsele, iar în cazul pieselor de mari dimensiuni, pot fi lansate comenzi la prețuri speciale.

Intrarea este liberă. 

Expoziția se deschide pentru public joi, 1 noiembrie 2017, ora 1000.

Programul de vizitare este:

  • De joi până sâmbătă, 1 – 3 noiembrie, zilnic între orele 10:00 – 20:00;
  • Duminică, 4 noiembrie, între orele 10:00 – 18:00.

INFORMAȚII REFERITOARE LA INDUSTRIA MOBILEI ÎN ROMÂNIA

Industria mobilei din România a înregistrat un exce­dent comercial – diferenţa dintre exporturi şi importuri – de 694 mil. euro în primele cinci luni din 2018, un nivel similar cu cel de anul precedent, potrivit datelor Aso­ciaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

În perioada ianuarie-mai 2018, România a exportat mobilă de 987 mil. euro şi a importat mobilier de circa 292 mil. euro, exporturile fiind de 3,4 ori mai mari decât importurile, o situaţie mai rar întâlnită în alte sectoare ale economiei. 

“Nu prea mai sunt alte sectoare în economie cu un excent comercial la fel de mare precum industria mobilei. Balanţa comercială e negativă la majoritatea produselor din industrie. În România, exporturi mari mai sunt în industria auto şi în servicii”, a spus Aurica Sereny, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

În primele cinci luni din 2018, exporturile României de mobilă au crescut cu 3,2%, cei mai fideli cumpărători de mobilă românească fiind Germania, Franţa, Italia, Cehia şi Olanda, după valoarea exporturilor din 2018.

Antreprenorii români care activează în industria mobilei, la ora actuală, investesc masiv în producţie, exportă în mai multe ţări şi au strategii bine puse la punct pentru lansarea unor noi produse. Iar cei care au propria reţea de magazine se extind în marile oraşe cu o intenţie clară: să acopere cât mai mult din cota de piaţă. 

„Progresul companiilor din industria mobilei nu se putea înregistra dacă nu se realiza o infuzie tehnologică din ce în ce mai adaptată şi mai performantă. Sprijinul a venit atât din partea clienţilor din ţările avansate din Uniunea Europeană, cât şi din partea producătorilor locali de materii prime şi materiale, a producătorilor din panouri de lemn masiv, de plăci din materiale lemnoase, la care s-au adăugat contribuţiile furnizorilor de materiale textile şi altele“, a punctat Aurica Sereny, Preşedinte APMR.

Evoluţia sectorului de fabricare a mobilei, în perioada viitoare, depinde în mare măsură de abilitatea prin care această industrie va reuşi să integreze activităţile creative în producţia modelelor proprii. De asemenea, va avea un rol important continuarea creării de noi branduri care, într-o perioadă de timp medie, să fie percepute şi acceptate de consumatorii finali.

„Lanţurile valorice ale firmelor vor fi mai flexibile, mai puţin liniare şi cu un grad mai sporit de internaţionalizare a opţiunilor, atât de aprovizionare, cât şi de externalizare. Aceste lucruri vor cere noi abilităţi manageriale, inclusiv de organizare a reţelelor capabile să eficientizeze lanţurile valorice să facă faţă unor forţe concurenţiale, în care activele intangibile devin din ce în ce mai prezente“, a adăugat Sereny.

Din punct de vedere managerial, industria mobilei din Romania s-a confruntat in ultimul timp si se confrunta in continuare, cu probleme ce tin, in principal de urmatoarele componente: managementul resurselor umane, si cel financiar, previzionare si planificare, managementul investitiilor, al productiei, aprovizionarii si desfacerii. Si este normal avand in vedere faptul ca industria respective utilizeaza atat lemn masiv cat si panouri de lemn, plus diverse accesorii sau produse chimice, adica un ansamblu de elemente de cost direct dar si indirect prin manopera solicitata. Astfel, din punctul de vedere al resurselor umane, avem de a face cu somajul tehnic, fie ca este sau nu o solutie viabila, dar in acelasi timp putem vorbi si despre procesul de conversie la locul de munca pentru pastrarea angajatilor.

Cât privește managementul financiar în cadrul companiilor din industria mobilei, acesta a fost influențat de evoluția cash flow-ului, scumpirea creditelor, volatilitatea cursului de schimb valutar (cu precădere companiile care desfășoară activități de import-export), reducerea costurilor financiare (prin externalizarea anumitor activități specifice, de exemplu) etc.

Volumul producţiei de mobilă a crescut, anul trecut, cu 0,5%, de la 2,54 miliarde euro la 2,55 miliarde euro, urmând ca, în acest an, creşterea să fie de 5,6%, până la 2,7 miliarde euro, conform datelor pe care ni le-a transmis Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Potrivit informaţiilor citate, în acest domeniu, consumul intern s-a ridicat, în 2017, la 970 milioane euro, de la puţin peste 963 milioane euro, preconizându-se o creştere de 6,2% în acest an comparativ cu anul trecut, până la peste 1 miliard de euro.

TENDINȚELE ÎN DESIGN INTERIOR PENTRU ANUL 2019

O bună parte din ele apar deja, materializate în cadrul EXPO MOBILA TIMIȘOARA

Suntem cu puțin peste jumătatea anului și deja au apărut păreri ale specialiștilor privind tendințele în design interior pentru 2019. Publicatiile de profil vorbesc despre culorile anului, materiale, texturi, combinații. Ne-am obișnuit ca fiecare an să aibă ceva specific și sunt mulți cei care așteaptă să vadă ce este nou, care caută idei să se inspire, să viseze. Adevărul este că schimbările nu se fac niciodată brusc și total. Chiar dacă materialele și culorile se schimbă, trecerea este lină. Sunt suficiente câteva idei simple și investiții minime pentru a fi în pas cu designul de interior. Iată câteva dintre tendițele pentru anul 2019, ce rămâne și ce se schimbă.

Lemnul și mobila

Mobilierul anului 2019 este inspirat de stilul nomad. Piesele sunt compacte, multifuncționale, artistice și flexibile. Spațiul ocupat de mobilier este cât mai redus fără a face rabat la calitatea vieții. Se păstrează mobilierul util și se renunță la piesele care au doar rol decorativ, acest rol fiind preluat de piesele utile. Este tot un fel de stil minimalist, cu mai mult confort și mai multă culoare.

Stejarul și ciresul sunt opțiuni pentru mobilierul din lemn. Alegerea lor este bună atât din punct de vedere al design-ului interior cât și al durabilității, esteticii și culorilor calde. Chiar dacă pare o investiție costisitoare, întoarcerea la esențele de lemn valoroase a început de ceva vreme și tendința se păstrează. Așa că investiția este pe termen lung atâta timp cât se mizează pe durabilitate.

Fie se păstrează culoarea naturală a lemnului, fie se colorează în culori deschise sau foarte închise. Culori precum miere, douglas, cireș sau pin vor fi preferate. De cealaltă parte, culori precum nuc închis, wenge și chiar negru vor fi tot mai întâlnite. Contrastele între nuanțe se vor regăsi pe aceeași piesă sau în aceeași cameră. Foarte apreciat va fi lemnul ars.

Este suficient să renunțam la piesele de mobilier nefolositoare, să eliberam cât mai mult spațiul și deja suntem în acord cu cerințele anului 2019. Adăugând câteva perne în culorile anului sau covoare și cuverturi lucrate manual, vom crea un decor în tendințe, o spun designerii de interioare.

Oglinzi decorative, dar și inteligente

Oglinzile vor fi un “must have” anul 2019. Rolul lor nu se va limita la utilitate ci vor contribui decisiv la aspectul, eleganța și dimensiunile casei. Ramele vor putea urma tendințele mobilierului sau vor aduce elemente noi. Vor putea fi colorate în culori vii astfel încât să fie punctul de atracție al camerei. Prezența lor trebuie electrizantă să se simtă încă de la intrarea în casă, să fie elementul central al holului. O investiție într-o oglindă cu o ramă generoasă pare a fi o bună idee pentru anul viitor.

Dar până și acest obiect decorativ a fost atins de tehnologie și o noutate în casele noastre vor fi oglinzile inteligente cu senzori de temperatură, LED-uri pentru iluminare, display LCD pentru informații, conexiune la internet, care să ofere toate informațiile de care avem nevoie în funcție de locul în care ne aflam. Sa ne imaginam că ne trezim, mergem la baie să ne pregătim, ne uitam în oglindă și primim toate informațiile de care avem nevoie pentru a începe ziua, cum ar fi informații despre vreme, e-mail, calendar, trafic estimat pentru destinația voastră și cine știe câte altele.

Materiale și texturi

Metal, marmură, ceramică, piele ecologică, catifea, materiale textile din fibră naturală – nu prea există limită în folosirea materialului. Totul poate fi folosit cu condiția să nu devină apăsător, să nu încarce foarte mult spațiul.

Băile de alamă sunt în egală măsură clasice și moderne. Metalul este folosit la bucătărie, dar și pentru corpurile de iluminat. Totuși cuprul pare ca și-a atins maximul, iar viitorul va aparține metalului cu aspect argintiu.

Materialele prețioase precum catifeaua și pielea vor coabita cu materialele naturale și cu cele lucrate manual. Catifeaua va da greutate, pe când materialele naturale vor crea ambianța plăcută și simplă. Obiectele făcute manual vor fi apreciate pentru legătura cu trecutul, dar și cu natura.

Culori

În 2017 era propusă culoarea verde greenery, un verde crud dătător de speranță. Se pare că este nevoie din nou de speranță, asa că propunerea pentru 2019 este verde salvie. Există și multe alte tonuri de verde – închis, foarte potrivit pentru canapele sau draperiile din catifea – sau verde turcoaz. Nu este singura culoare despre care se vorbește. Mai sunt propuse Rosa Millenium (un roz prăfuit), bej sau Blue Navy (bleumarin). Petele puternice de culoare – roșu, galben, portocaliu – sunt propuse și anul acesta, dar și culorile naturale.

Trendurile în design interior în 2019 par a fi prietenoase, așa cum ne-am obișnuit de ceva ani. Este destul de ușor să fim în trend, important este să nu sufocăm interiorul cu mobilă, să nu uităm de culorile naturale, să adăugăm pete de culoare și oglinzi și să dăm o șansă lucrurilor simple făcute manual.

Designul inspirat de spiritul retro, de căldura, lejeritatea și rotunjimile strălucitoare ale stilului disco va reprezenta inspirația retro din interioarele anului 2019.

 

Comentarii

comentarii