Nu cred că există la această oră o singură persoană din lume, poate mai puțin cineva din Africa, mult mai departe de lumea noastră geopolitică, care să nu se teamă de ceea ce este lângă noi. Război. Ursula von der Leyen anunță cu emfază creșterea cheltuielilor pentru înarmarea Europei, dar nimeni nu pricepe cum poate să facă asta singură, fără un vot al Parlamentului European. Lumea se teme, este o frică organică, în contextul în care nimeni nu vorbește clar. Totul se bazează pe interpretările analiștilor politici, care, din păcate, nu sunt niște ”mari lumini”.
Îi explicam unui foarte bun prieten, chiar zilele trecute, de ce mass – media locale și regionale nu promovează știrile internaționale sau texte legate de politicile internaționale. Pentru că, așa cum ne-a sfătuit prin cărți renumitul Pulitzer, un cititor (sau consumator de presă, în general) dintr-un spațiu delimitat este mai interesat de ceea ce se întâmplă pe o rază de doi kilometri în jurul său, decât de cele situate la zeci de mii de kilometri. Oricum, miile de canale de televiziune din Europa și lume, milioanele de rețele sociale, toate duc zbuciumul internațional până la paroxism. Este mult, este mult prea mult. Suntem bombardați de vești transformate în știri, interpretări din cele mai bizare ale aceluiași subiect posibil. Nu fac acum o dizertație jurnalistică, cine mai are energie pentru atâta teorie, dar descopăr un subiect interesant, acoperit de zvonurile de războaie și revolte publice internaționale…
Subiectul este Dominic Fritz. Ce a mai făcut? Nu, nu este despre ceea ce a făcut. Este despre ceea ce nu a făcut.
Nu a primit încă cetățenia română, despre care vorbește de multă vreme. În campania electorală, chiar la Realitatea TV, în interviul pe care i l-a luat Anca Alexandrescu, a spus: ”Aștept, dar mai sunt câteva lucruri de lămurit…”. El spera ca momentul alegerilor din iunie 2024 să-l fi găsit cetățean român. Concetățeanul nostru. Apoi, spun sursele noastre, se preconiza primirea cetățeniei în luna octombrie 2024. Dosarul a rămas în așteptare. Luna februarie 2025? Nu. Nimic.
În perioada dinaintea anului 2020, domnul nostru primar nu a stat pe teritoriul României timpul necesar aprobării statutului de cetățean român. De aici, unele ”mici disonanțe” , unele ”mici probleme” legate de legi, declarații, intenții și argumente.
Este adevărat că domnul Fritz deține acum (nu de multă vreme) statutul de rezident.
Trump, Zelensky, Macron, alții, subiectele zilelor, orelor, minutelor, secundelor, dar noi, aici, la Timișoara, mai putem fi atenți (puțin, puțin) la subiectele locale?