Acasă Cultura Terapia prin artă

Terapia prin artă

DISTRIBUIȚI

Prezentă în viaţa comunităţii de mai mulţi ani, Organizaţia „Terapia prin artă” – instituţie unicat în Timişoara, reuneşte psihologi, medici, artişti plastici, logopezi, actori-păpuşari şi muzicieni, toţi având acelaşi obiectiv: recuperarea copiilor aflaţi în dificultate cu ajutorul artei. De-a lungul timpului, printre beneficiarii proiectelor derulate de organizaţie s-au numărat copiii din centrele de plasament, copiii victime ale abuzului şi neglijării, cei cu dizabilităţi, copiii internaţi în Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, copii din familiile afectate de inundaţii, copii din diverse grădiniţe.
În această vară, Organizaţia „Terapia prin artă” revine în atenţia comunităţii locale prin participarea la diverse evenimente destinate în principal copiilor.
Astfel, organizaţia este partener al proiectului Primăriei Timişoara “1 iunie la Zoo”, care are drept scop promovarea artei în rândul copiilor şi încurajarea celor mici  de a se exprima liber şi sub diverse forme, în spaţiul necovenţional oferit de Grădina Zoologică din Timişoara. Tot în cadrul unui proiect al Primăriei, de data aceasta “Bega Boulevard”, desfăşurat pe 6 – 7 iunie, Organizaţia “Terapia prin Artă” este partener pentru a doua oară, în acţiunile prevăzute a se desfăşura, anume: pictură, modelaj, confecţionare măşti, confecţionare de bărcuţe şi vaporaşe din hârtie, beneficiari fiind 40 de copii din Timişoara, care vor lua parte la eveniment. În cadrul proiectului “Timişoara, mica Vienă”, în care “Terapia prin Artă” a fost implicată ca şi partener din 2005 şi care va continua şi în această vară, Organizaţia a invitat să lucreze împreună copii şi adolescenţi cu cerinţe educaţionale speciale, dar şi copii fără asemenea probleme, într-o locaţie specială – Piaţa Unirii.
Prin munca în echipă se urmăreşte creşterea gradului de acceptanţă faţă de persoanele cu dizabilităţi şi facilitarea integrarii acestora în comunitate. Pe parcursul activităţilor derulate în Piaţa Unirii, se organizează ateliere de lucru cu profil artistic divers, în care au fost implicaţi deja peste 150 de copii şi adolescenţi.
De asemenea, în proiectul de suflet al organizaţiei, respectiv “Da Vinci’s Children”, care se adresează copiilor internaţi în Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” – Secţia de Oncologie, din martie 1999, de când a demarat acest proiect, aproximativ 1200 de copii au participat la activităţile artistice (pictură, teatru, modelaj) derulate, săptămânal, în sălile de joacă ale spitalelor.
Menit să aducă bucuria şi culoarea în viaţa micilor pacienţi, proiectul a făcut să le crească încrederea în sine şi i-a ajutat să depăşească mai uşor boala.
Simultan, “Terapia prin artă” îşi continuă şi activităţile de art-terapie derulate la sediul centrului, pe str. Odobescu, nr. 56A, sau în grădiniţe, organizaţia accesând, totodată, proiecte noi finanţate din fonduri nerambursabile.

Comentarii

comentarii