Acasă Actualitate Terasele din centrul Timișoarei vor avea lumină și se vor închide după...

Terasele din centrul Timișoarei vor avea lumină și se vor închide după miezul nopții

DISTRIBUIȚI

Marți, 14 iunie, consilierii locali din Timișoara au aprobat noul regulament pentru autorizarea teraselor. Proiectul de hotărâre a stârnit inițial anumite critici din partea proprietarilor de terase. S-a organizat dezbatere publică și s-au făcut câteva modificări. Alte modificări au mai fost făcute și prin amendamente ale consilierilor locali.

„Ultimul regulament este din anul 2011, când încă nu exista zona pietonală din Timișoara. De atunci s-a schimbat foarte mult. Este o nevoie urgentă să venim cu un nou regulament pe terase. Prima variantă a stârnit feedback și propuneri noi. A existat o dezbatere, iar câțiva colegi din aparat și consilieri locali au preluat anumite idei despre ce se permite și ce nu. Sunt două chestii de bază care cred că sunt importante și pe care vrem să le reglementăm. În primul rând, trebuie să fie clar: vorbim de spațiul public și de felul în care permitem ocuparea domeniului public pentru desfășurarea unor activități comerciale private. Vrem să le susținem – doar fac un oraș mai viu – dar vrem să păstrăm și caracterul domeniului public cu aceste terase. Ceea ce nu vrem este să extindem pe domeniul public un spațiu privat care se izolează de ceea ce este în jur. (…) (În al doilea rând – n.r.) Vrem să încurajăm și activitatea de terase și în cartiere. Dacă ne gândim la Piața Traian, de exemplu, vrem ca acolo să fie pe viitor un spațiu foarte viu”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Față de prima propunere, după dezbaterea publică și după discuțiile din Consiliul Local, au fost operate mai multe modificări. În privința orarului de funcționare, terasele nu vor mai trebui închise la ora 22. Astfel, programul a fost prelungit până la 23.30 în tot orașul, cu câteva excepții. Mai precis, cele din zonele istorice, de pe malurile Begăi, din Complexul Studențesc, din zona Stadionului „Dan Păltinișanu” și din Iulius Town vor putea funcționa până la 1.

La fel, spre deosebire de prima variantă, terasele vor putea fi legate la rețeaua de curent electric – dacă există proiect – și vor putea difuza muzică live sau prin difuzoare și după ora 22.00, dacă respectă prevederile privind liniștea publică. De asemenea, s-au mai relaxat condițiile pentru amplasarea jardinierelor.

În plus, comercianții care au obținut avizul până la data de 30 iunie, îl vor avea prelungit până la data de 15 septembrie. În schimb, terasele care urmează să fie amplasate în următoarea perioadă trebuie conformate noului regulament și până la acea dată. A fost modificată și perioada pentru care se poate suspenda activitatea la trei abateri, de la 90 la 30 de zile.

Proiectul de hotărâre care a fost aprobat marți poate fi consultat la: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=B12BE9A216D6D786C225885A003E92BA. De menționat că modificările enumerate mai sus încă nu apar în documente.

Comentarii

comentarii