Acasă Actualitate Terenul fabricii Spumotim Timișoara, vândut unui dezvoltator imobiliar

Terenul fabricii Spumotim Timișoara, vândut unui dezvoltator imobiliar

DISTRIBUIȚI

Terenul fabricii de spumă poliuretanică Spumotim din Timișoara, cu o istorie de peste 50 de ani, a fost vândut dezvoltatorului imobiliar Prime Kapital și partenerului său de investiții, compania cu capital sud-african MAS Real Estate.

Terenul, de 6,9 ​​hectare, a fost securizat în sud-estul Timișoarei, pentru a doua dezvoltare rezidențială la scară largă din oraș. Acesta va consta din aproximativ 2.300 de apartamente și funcții de suport.  În primăvară, Profit.ro a anunțat că fabrica urmează să fie închisă în această vară și că terenul pe care funcționează este indicat ca fiind promis spre vânzare către Prime Kapital, pentru circa 19 milioane de euro. Fabrica de spumă poliuretanică, prima de acest fel din România, a fost înființată în 1971 și privatizată în 1994 prin metoda MEBO, iar acum 96% din acțiuni sunt deținute de mai multe persoane fizice, iar 4% de SIF Banat-Crișana, potrivit termene.ro

Acționarii Spumotim s-au angajat să livreze terenul către Prime Kapital cu Plan Urbanistic Zonal aprobat și gata autorizat pentru construcție. Vânzarea diviziei auto a Spumotim către producătorul american de componente pentru automobile Johnson Controls, din 2011, care a presupus și transferul fabricii Spumotim din Poiana Lacului (aproape de uzina Dacia), a redus rulajul anual al fabricii din Timișoara de la circa 80-90 de milioane de lei la 30-40 de milioane de lei și numărul de angajați de la circa 600 la 200 persoane. La un an după achiziție, Johnson Controls a închis fabrica preluată de la Spumotim și a disponibilizat 167 de angajați.

La Spumotim au fost produse, o perioadă lungă, perne auto pentru grupul Renault – Dacia. După vânzarea diviziei auto, fabrica s-a concentrat pe producția pentru industria mobilei. Între 2017 și 2020, profitul Spumotim a fost într-o creștere constantă, ajungând la circa 2 milioane de lei în 2020, ultimul an pentru care sunt disponibile raportările financiare.

Prime Kapital, companie înființată de Martin Slabbert și Victor Semionov – fondatori și foști manageri ai celui mai mare investitor imobiliar din România, fondul NEPI Rockcastle – are rolul de a asigura extinderea companiei sud-africane MAS Real Estate, al cărei principal acționar este. Cei doi parteneri sud-africani au mai cumpărat anul trecut terenurile mai multor foste fabrici din Timișoara, Cluj și Brașov și au un buget de aproape un miliard de euro pentru construcția a peste 11.000 apartamente în mai multe orașe din țară. Prime Kapital a mai cumpărat de la producătorul de corpuri de iluminat ELBA un teren de 56.000 de metri pătrați de lângă Gara de Nord din Timișoara cu 12,5 milioane euro.

Amplasamentul fabricii Spumotim Zona industrială Calea Buziașului din Timișoara traversează o perioadă de tranziție de la caracterul industrial la cel comercial. La 200 de metri distanță de fabrica Spumotim, pe aceeași stradă, SIF Banat-Crișana a vândut, în 2019, terenul fostei fabrici de reparare a utilajelor de construcții Uniteh investitorilor imobiliari Klaus Reisenauer, Kurt Wagner și Gabriel Marchievici, care au deschis în loc un Kaufland și, anul trecut, au vândut afacerea polonezilor de la Scallier, ce urmează să mai deschidă aici un parc de retail sub brandul FunShop, scrie profit.ro.

Comentarii

comentarii