Acasă Actualitate Teroarea sutelor de ”șobolani ai aerului” continuă, pe strada Martir Ioan Stanciu...

Teroarea sutelor de ”șobolani ai aerului” continuă, pe strada Martir Ioan Stanciu din Timișoara. O femeie strică liniștea cartierului

DISTRIBUIȚI

Teroarea sutelor de ”șobolani ai aerului” stimulați de o cetățeancă hotărâtă să le oferă boabe cu găleata continuă zi de zi, asupra asociației de proprietari de pe strada Martir Ioan Stanciu nr. 5, de lângă Secția 2 Poliție Timișoara.

De fapt, situația greu de suportat se perpetuează de mai mulți ani, iar toate instituțiile statului abilitate se arată neputincioase, pentru a pune capăt acestei terori asupra familiilor întregului condominiu.

Această ”doamnă” ignoră, mai departe, instituțiile statului. În Europa, amenda este de 5000 euro pentru hrănirea ilegală a păsărilor sălbatice, distrugătoare de clădiri istorice, de orice fel de fațade, pe care le agresează cu excremente acide. Păsările nu sunt lăsate să-și să își găsească singure hrana, deși este interzisă printr-o hotărâre a Consiliului Local Timișoara hrănirea păsărilor, pe domeniul public din oraș.

Porumbeii sunt purtători de viruși foarte periculoși pentru om, mai ales pentru copii.

Oamenii sunt revoltați și spun că sunt terorizați, pur și simplu, fiindcă păsările poluează  blocul și zona dimprejur cu deșeuri ( găinaț, pene și puf etc), dar și fonic. Porumbeii sunt extrem de gălăgioși!

Cazul a ajuns și la Ministrul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române.

”Vă facem cunoscut că petiția adresată Direcției Secretariat General, remisă instituției noastre și înregistrată cu numărul 565388 din 24 august 2023 a fost trimisă Inspectoratului de Poliție Județean Timiș pentru a dispune conform prevederilor legale. Vă asigurăm în continuare de sprijinul nostru în rezolvarea problemelor dumneavoastră în limita competențelor stabilite de lege!” – se arată în răspunsul Poliției Române.

Asociația de proprietari a făcut în perioada 2022 – 2023 mai multe sesizări la Poliția Locală Timișoara, primăria Timișoara, Secția2 a Poliției din Timișoara, Garda  de mediu.

Oamenii legii au dat mai multe amenzi persoanei care hrănește porumbeii, conform hotărârii Consiliului Local Timișoara, din 2021 care interzice hrănirea păsărilor pe domeniul public. Totul fără rezultat, fiindcă femeia, cu grave probleme de adaptabilitate socială, având în trecut și câini în apartament, încalcă legile. Unul dintre câini mușcase un cetățean și abia atunci a fost obligată să renunțe la numărul mare de câini din apartament.

“Proprietarii din imobilul menționat mai sus au depus un număr de 6 sesizări atât scrise, cât și telefonice la Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, atât în anul 2022, cât și în anul curent.

Astfel, în urma sesizărilor,  polițiștii locali care s-au deplasat la față locului au constatat aspectele cu privire la hrănirea porumbeilor.

Persoanei în cauza i-a fost întocmită somație cu termen permanent pentru respectarea prevederilor legale, ulterior fiindu-i  întocmite 5(cinci) procese verbale de sancționare contravențională pentru nerespectarea art 21, al.1 din HCL 189/2020 sancțiunile sunt în cuantum de 500 lei”, este mesajul Poliției Locale Timișoara, care a primit o nouă sesizare, luni 28 august 2023.

“În 25 mai 2021, Consiliul Local al Municipiului Timișoara a adoptat hotărârea care prevede că este interzisă hrănirea porumbeilor pe domeniul public, cuprinsă în noul Regulament privind deținerea animalelor de companie în oraș. Poliția Locală poate aplica sancțiuni contravenționale în acest sens”, este mesajul Poliției Timiș.

Asociația de protecție a animalelor A.S.P.A.D.A. din Timișoara susține că singură soluție este aplicarea modelului Germaniei de gestionare a porumbeilor comunitari este sterilizarea care funcționează și asupra gestionării animalelor fără stăpân abandonate. Da? Să-i sterilizeze, zic cetățenii! Să-i  prindă și să facă asta. Ne întrebăm cum și când?

Există și un ghid al Ministerului Saxoniei inferioare din Germania care a fost prezentat Primăriei Timișoara că unică soluție de reducere a porumbeilor din oraș și extragerea lor din zonele locuite.

Pe scurt, este vorba de căsuțe de lemn (porumbare contraceptive), porumbeii pot fi atrași sau mutați acolo, acolo vor fi hrăniți, iar periodic li se vor înlocui ouăle cu ouă artificiale, astfel numărul lor va scădea progresiv în fiecare an.

Această practică se folosește în Germania de peste 20 de ani cu rată de succes incontestabil.

 

 

Comentarii

comentarii