Acasă Actualitate Tiberiu Lelescu, DAJ Timiş: „Comisia Europeană propune reducerea discrepanţelor dintre statele membre...

Tiberiu Lelescu, DAJ Timiş: „Comisia Europeană propune reducerea discrepanţelor dintre statele membre privind subvenţiile”

DISTRIBUIȚI

Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DJA) Timiş nu susţine plafonarea plăţilor directe propusă de către Uniunea Europeană. “Critici dure au fost aduse de unele state membre propunerilor de plafonare a plăţilor directe, de până la 300 mii euro pe an pentru o exploataţie agricolă. România se află printre acele state care nu agreează această măsură de limitare a subvenţiilor”, a spus Tiberiu Lelescu, directorul DJA Timiş.

Ecocondiţionaleitate

Pe de cealaltă parte, măsura care vizează direcţionarea a 30% din plăţile directe către respectarea anumitor practici agricole benefice pentru mediu este susţinută în principiu de majoritatea statelor. În propunerea Comisiei Europene, plăţile pentru practicile agricole durabile vor fi acordate pentru menţinerea păşunilor permanente, diversificarea culturilor (un agricultor trebuie să cultive cel puţin 3 culturi pe terenul său, niciuna neputând depăşi 70% din terenul arabil, iar cea de-a treia reprezentând cel puţin 5% din acesta) şi menţinerea unor rezervoare ecologice de cel puţin 7% din terenul agricol (excluzând păşunile permanente) .

Lelescu a precizat că acordarea plăţii de bază supusă criteriilor de ecocondiţionalitate este susţinută de opinia publică, pentru că în urma dezbaterii publice a reieşit faptul că un instrument necesar în viitoarea Politica Agricolă Comună (PAC) este cel de protejare a mediului înconjurător şi a biodiversităţii.

Echitate

O altă concluzie a dezbaterii publice, transpusă în pachetul de reformă prezentat anul trecut de CE, este cea a echităţii în acordarea plăţilor directe. Pentru următorul exerciţiu bugetar 2014-2020, comisia propune reducerea discrepanţelor dintre vechile state membre şi cele noi, în privinţa nivelului de subvenţionare. România alături de Letonia, Estonia, Lituania şi Portugalia sunt statele membre care vor beneficia de o creştere a plăţilor directe în următoarea perioadă.

Pentru România, această creştere înseamnă cu 3 miliarde de euro mai mult, comparativ cu alocarea actuală. Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri vor definitiva PAC de după 2013, având ca bază de pornire propunerile comisiei, printre care se află şi această suplimentare a plăţilor directe pentru România.

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a atras atenţia asupra faptului că rezultatul negocierilor va depinde şi de abilitatea statelor membre de a-şi urmări interesele naţionale, de a şi le armoniza cu abordarea europeană şi de a construi alianţe pe puncte de interes comun. După ce Comisia Europeană a prezentat anul trecut, în 12 octombrie, proiectul de reformă a PAC, acum este rândul Parlamentului European şi al Consiliului de Miniştri să analizeze această propunere şi să vină cu o decizie finală la începutul lui 2013, astfel încât reforma PAC să fie implementată din ianuarie 2014. “Modul în care vom beneficia de viitoarea PAC depinde numai de noi, de modul în care vom şti să ne apărăm interesele”, este de părere Lelescu.

Comentarii

comentarii