Acasă Actualitate ”Știință și Tehnică” a poposit la Băile Herculane

”Știință și Tehnică” a poposit la Băile Herculane

DISTRIBUIȚI

Alexandru MironovPopularul cărturar modern, scriitor, jurnalist de știință şi profesor Alexandru Mironov, senior editor al revistei ”Știință și tehnică”, s-a aflat, la acest sfârşit de săptămână, împreună cu astronomul Cătălin Beldea, la Băile Herculane, la Hotelul Diana, pentru a se întâlni cu profesori de fizică şi chimie din judeţul Caraş-Severin, cu elevi şi turişti aflaţi în binecunoscuta staţiune.

Echipa de la revista „Ştiinţă şi Tehnică” merge, de cinci decenii, dintr-un loc în altul şi spune poveştile despre ştiinţă către lume. Acelaşi lucru îl face şi profesorul Alexandru Mironov, care, de când a plecat de la Craiova, şi sunt cel puţin 33 de ani, se deplasează în cel puţin două oraşe pe lună, unde se întâlneşte cu elevi şi studenţi.
 „Le povestesc despre cum ticăie maşinăria lumii, pentru că acest lucru trebuie urmărit în permanenţă, deoarece mereu sunt schimbări. În fiecare lună sunt invitat pe continent, de către Asociaţia Europeană a Jurnaliştilor de Ştiinţă, care mă obligă să povestesc, mai apoi, acasă, pe limba mea, ceea ce fac savanţii Europei. Acum, la Băile Herculane, de exemplu, le-am spus copiilor despre ce au ei de făcut în următorul milion de ani”, a declarat profesorul Alexandru Mironov.
Temele abordate s-au referit în general la astrofizică şi astronomie, ocazie cu care cei doi le-au dezvăluit celor prezenţi ce proiecte se lansează legate de civilizaţia omului, care se află la un moment de masă critică, iar singurii care pot rezolva problemele omenirii sunt oamenii de ştiinţă. Dar, Alexandru Mironov a vorbit și despre proiectul ”Știință și tehnică”, unde șase entuziaști duc practic în spate o prestigioasă revistă ce stă cu cinste alături de suratele ei occidentale, care lucrează cu sute de redactori și colaboratori. De asemenea, Mironov a vorbit despre fenomenul Atlantikron, o insuliță aflată pe brațul drept al Dunării, lângă Capidava, este practic o tabără de vară dedicată studiului și interconectivității dintre tinerii români pe care se adună, din 1989 încoace, în fiecare vară, 450 de tineri, care participă la prezentări de știință, total nonconformist. De altfel, Alexandru Mironov este proprietarul acestei insule. Domnia sa a vorbit și despre inițiativele private în domeniul spațial, arătând că o viitoare colonie umană pe Marte este un proiect absolut realizabil
Astronomul Cătălin Beldea, unul dintre autorii Eclipser I, a povestit, pe terasa Hotelului Diana, acolo unde a amplasat două telescoape, despre aventura lansării unui balon din nord-estul Australiei, la o altitudine de 25 km, pentru realizarea de fotografii a eclipsei totale de soare din 14 noiembrie 2012. Cătălin Beldea, care este şi astronomul echipei revistei „Ştiinţă şi Tehnică” a prezentat şi o serie de astro-fotografii, printre care şi cea realizată în cadrul expediţiei „Eclipsa de la miezul nopţii, eclipsă în Laponia”, desfăşurată în Finlanda între 30 mai şi 30 iunie 2011, fotografie care a câştigat înalta distincţie „NASA Astronomy Picture of The Day”. Programul întâlnirii a mai cuprins şedinţe de observare astronomică şi fotografii astrale cu aparatură profesională.
În prima parte a programului s-au putut observa soarele, petele solare şi fostosfera, iar în partea a doua, cei prezenţi s-au putut bucura de imagini cu Luna, apoi, seara, cu planeta Saturn şi inelele sale, precum şi sateliţii acesteia.
 „Copiii, în special, sunt deosebit de receptivi la fenomenele astronomice. Au ascultat cu mare atenţie absolut tot ce li s-a povestit şi au urmărit cu mare atenţie luna, craterele şi Saturn. Poate, printre ei, vor fi şi câţiva copii pasionaţi de ştiinţe, de matematică, de fizică şi de astronomie”, a afirmat astronomul Cătălin Beldea.

Comentarii

comentarii