Acasă Actualitate UPDATE: Timişenii nu au avut chef de vot

UPDATE: Timişenii nu au avut chef de vot

DISTRIBUIȚI

altBiroul Electoral Central a anuntat ca, pana la ora 19.00, s-au prezentat la urne 21,63% dintre alegatori, din care in mediul rural 29,02%, mediul urban – 16,26%, iar intre judetele cu cea mai mare prezenta s-au numarat Teleorman (37,66%), Harghita (33,46%), Salaj (32,93%) si Mehedinti (32,83%).De asemenea, intre judetele cu prezenta ridicata la urne s-a aflat Ilfov (32,46%) si Dambovita (31,42%).La polul opus au fost Sibiu (16,23%), Constanta (16,67%), Ialomita (17,42%), Braila (17,52%) si Timis (17,65%).
In Bucuresti, au votat 12,83% din totalul alegatorilor, potrivit BEC.La alegerile din 2007,  pana la ora 19.00,  votasera pentru Parlamentul European  27,3% din cetatenii cu drept de vot. Dintre acestia, 23% erau din mediul urban si 33,2% din mediul rural.

Ziua votului european nu i-a impresionat prea mult pe timişeni. Şi-au continuat activităţile zilnice şi nu s-au prea înghesuit la urne. Soarele de afară i-a impins pe mulţi la iarbă verde mai degrabă decât spre secţiile de votare. Parcă cel mai mult şi-au făcut datoria de a vota bătrânii. Aceştia erau văzutţi încă de dimineaţă pe la uşile secţiilor de votare. Iar unii dintre ei aveau o vârstă venerabilă, ajutându-se chiar de baston pentru a urca scările spre cabinele de votare. Totuşi, exemplul acestora nu pare să-i fi impresionat pe mulţi din păcate şi Timişul se încăpăţâna ca la fiecare raportare a prezenţei la vot de la diferite ore să fie pe primele locuri… de la coadă… La ora 13, într-un clasament al tuturor judeţelor din ţară referitor la prezenţa la urne, Timişul ocupa locul doi în categoria judeţelor cu cea mai scăzută prezenţă la vot, cu un procent de 7,83 la sută. Cu acest scor, în clasamentul general, Timişul este antepenultimul în ceea ce priveşte prezenţa la vot de până la ora 13. În topul din mediul urban al judeţelor, Timişul este chiar pe ultimul loc, cu un procent de 6,11 la sută înregistrat la ora 13. În ceea ce priveşte topul referitor la mediul rural, Timişul nu mai este la coadă, ci după jumătatea clasamentului, cu un procent de 10,95 la sută înregistrat la ora 13. Politicienii au luat drumul secţiilor de votare însă, la fel şi şefii administraţiilor locale şi a celei judeţene.

“Trebuie să facă ceva pentru ceea ce înseamnă la ora actuală agricultura românească”

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a votat duminică la ora 10, la Liceul Pedagogic. „Ca ministru al Agriculturii, sigur am votat cu gândul că această echipă pe care o trimitem la Bruxelles o să ne ajute să intrăm şi noi în rândul ţărilor europene, să avem o agricultură performantă, să nu mai existe aceste discriminări pozitive care sunt între subvenţiile care se plătesc în România şi cele din Uniunea Europeană, cotele de lapte şi celelalte probleme cu care ne confruntăm. Poate cei care merg acolo vor aborda şi un subiect pe care de luni de zile încercăm să-l discutăm cu cei de la comisie – ca aceste ajutoare de stat să fie ajustate puţin şi să li se dea o altă interpretare. Acum se fac eforturi mari, sigur, şi din partea Uniunii Europene, ne acordă sumele acestea pe programe, pentru Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, dar ca să fie scenariul complet ne-am trezit şi cu această criză care pune în dificultate băncile, dobânzile au crescut, degeaba vin bani de la Uniunea Europeană şi vin mulţi, peste 8 miliarde numai pe dezvoltare rurală, dacă nu există cofinanţare lucrurile vor merge în continuare prost. Degeaba ne vom zbate să ieşim din starea în care suntem dacă vor rămâne în continuare aceste constrângeri. Deci sarcina echipei noastre, şi nu vorbesc numai de un partid anume sau de o familie politică de la Bruxelles, trebuie să facă ceva pentru ceea ce înseamnă la ora actuală agricultura românească. Asta-i speranţa mea”, a spus Ilie Sârbu la ieşirea de la vot .

“Vocea României să fie ascultată”

Cristian Buşoi a votat la ora 9 la secţia de la Facultatea de Medicină. „Am votat pentru viitorul european al României, pentru ca banii europeni să vină în România, pentru ca în plan european vocea României să fie ascultată, interesele românilor să fie regăsite iar drepturile românilor să fie respectate”, a spus Cristian Buşoi. Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a votat la ora 10 la Liceul Agricol. „Este un vot pe care l-am visat din decembrie 1989. E un vot pentru Timişoara şi un Timiş european”, a spus Constantin Ostaficiuc. În legătură cu prezenţa scăzută la vot, Ostaficiuc a spus că acest lucru era de aşteptat din păcate, deoarece Timişul de obicei e în coada clasamentului în ceea ce priveşte prezenţa la vot.
Tombolă electorală anulată

Biroul Electoral Central a anulat tombola electorală a PDL Timiş, în urma unei contestaţii depuse de PNL, conform unui comunicat al liberalilor. “BEC a admis contestaţia PNL Timiş, tombola PDL Timiş a fost anulată. Biroul Electoral Central a admis, sâmbătă, contestaţia PNL formulată vineri în legătură cu decizia BEJ Timiş din aceeaşi zi prin care a fost respinsă plângerea PNL Timiş din 4 iunie”, se precizează în comunicatul PNL Timiş.
Potrivit plângerii formulate de filiala PNL Timiş, premiile tombolei organizate de filiala PDL constau din mai multe excursii la Bruxelles, cu unul din europarlamentarii PDL. Semnatarii plângerii au susţinut că PDL Timiş a distribuit un pliant de prezentare a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare care cuprinde, pe ultima pagină, un talon de participare pentru un concurs ce cuprinde o tombolă care se va desfăşura la sediul PDL, în seara de 7 iunie, având drept condiţie de participare prezentarea cărţii de identitate vizată la vot.

Nereguli în judeţ

În plus, la Biroul Judeţean Electoral Judeţean Timiş au fost înregistrate, ieri, mai multe plângeri, formulate de Partidul Naţional Liberal filiala Timiş. Cele mai multe dintre documentele trimise pe adresa BEJ Timiş se refereau la fapte ilegale de care erau acuzaţi democrat-liberalii din diferite localităţi Timişene. Dacă la Sânnicolau Mare, pedeliştii erau acuzaţi că au parcat maşini cu afişe electorale chiar lângă secţii de votare, la Checea, stâlpii de lângă secţie erau plini de afişe portocalii, la Saravale, materialele electorale PDL erau poziţionate la mai puţin de 50 de metri de secţie, iar prin alte comune, s-au pus în mişcare diferite „autbuze electorale”, conform plângerilor înaintate de liberali.

Comentarii

comentarii