Acasă Actualitate Timişoara ‘89 – o speranţă la viaţă pentru persoanele fără şansă

Timişoara ‘89 – o speranţă la viaţă pentru persoanele fără şansă

DISTRIBUIȚI

Sunt rătăciţii societăţii actuale: unii nu au casă, nici familie şi au plecat în lume să îşi găsească un rost, dar au eşuat, alţii sunt bolnavi grav, fără nicio şansă de salvare, şi au fost trimişi aici de spitale să îşi trăiască ultimele clipe ale vieţii, mulţi sunt paralizaţi la o mână sau un picior şi nu mai au unde să se ducă şi au venit la Petru Ilieşu, pentru a-i salva şi a le oferi un pat, o farfurie cu mâncare caldă şi un acoperiş deasupra capului. Protocol cu spitalele

Am întâlnit persoane grav bolnave, dar familia nu mai vrea să audă de ele şi le-au dat uitării. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, fără un picior, este semiparalizat şi copiii nu mai vor să îl ajute. Stă aici de un an şi şase luni. Toţi aceştia au găsit la Fundaţia Timişoara ‘89 o şansă la viaţă, în singurul centru pentru convalescenţi din Timiş. Fundaţia le deschide poarta, pentru a-i ajuta: le oferă adăpost, mâncare caldă, haine şi un loc unde să se spele. În total, sunt 20 de năpăstuiţi, nu numai din Timişoara, ci din mai multe oraşe ale ţării. Unii au venit în capitala Banatului crezând că vor găsi un loc de muncă şi o casă, dar nu au avut noroc. Şi mai interesant este că Fundaţia ‘89 a încheiat protocoale cu Spitalul Judeţean şi cu Spitalul Municipal, iar medicii, atunci când au oameni ai străzii, fără asigurare medicală, îi tratează trei zile, aşa cum prevede legea, apoi îi trimit la fundaţia lui Petru Ilieşu.   

Ce oferă?

Fundaţia Timişoara ‘89 a fost prima organizaţie înfiinţată după revoluţia din ‘89. Unul dintre obiective este sprijinirea materială şi morală a persoanelor şi grupurilor aflate în situaţie de criză (îndeosebi persoane fără adăpost: adulţi şi copii ai străzii, vagabonzi, cerşetori, muncitori zilieri itineranţi, dependenţi de droguri şi alcoolici, bolnavi psihic rătăciţi, familii evacuate, persoane agresate fizic şi psihic). Fundaţia are Serviciul de Urgenţe Sociale, Centrul de zi pentru persoane fără adăpost, în scopul integrării persoanelor fără adăpost, dar urmăreşte şi dezvoltarea comunitară în spirit umanist, prin sprijinirea unor obiective sociale şi culturale. Din anul 1990 şi până în prezent fundaţia a contribuit la dotarea unui însemnat număr de spitale (oferind aparatură medicală, medicamente, alimente şi diferite alte utilităţi). Prin intermediul Fundaţiei “Timişoara ‘89” au fost ajutate case de bătrâni şi orfelinate, centre de plasament (cu îmbrăcăminte, alimente, dotări, jucării, lenjerie), precum şi instituţii culturale (cărţi, echipament tehnic, birotică), şcoli, grădiniţe, asociaţii ale persoanelor cu handicap sau ale bolnavilor cronici (mobilier, îmbrăcăminte, încălţăminte, lenjerie, birotică, scaune cu rotile şi echipamente ajutătoare, diverse alte obiecte). O importantă acţiune a fundaţiei a fost dotarea şi utilarea locuinţelor sociale, ceea ce a făcut ca multe apartamente şi locuinţe ale unor familii fără posibilităţi materiale să fie mobilate si amenajate.

 

Comentarii

comentarii