Acasă Actualitate “Timişoara a pierdut multe milioane de euro din cauza birocraţiei din primărie…”

“Timişoara a pierdut multe milioane de euro din cauza birocraţiei din primărie…”

DISTRIBUIȚI

stoiaInterviu cu domnul viceprimar Traian Stoia

 

Domnule viceprimar Traian Stoia, sunteţi mulţumit de activitatea funcţionarilor din Primăria Timişoara?

Eu înţeleg că funcţionarii primăriei au salarii mici şi, în acelaşi timp, înţeleg că nu se dau de ceasul morţii cu munca. Sunt oameni cu care poţi colabora, dar îi poţi număra pe degetele de la două mâini. Oamenii se tem când le ceri un punct de vedere, deci îl fac atât de neutru încât să fie egal cu zero, încearcă să paseze reponsabilitatea către alte servicii şi alte birouri. Circulaţia acestor hârtii dintr-o parte în alta nu aduce nimic bun

Cum au fost trataţi investitorii mari până să veniţi dumneavoastră la Primăria Timişoara?

Investitorii trebuie primiţi cu covor roşu, pentru că creează locuri de muncă şi investesc în Timişoara. Noi trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru ca ei să obţină autorizaţii în condiţiile legii, dar cât mai repede cu putinţă. De asemenea, nu o să  vină investitorii – cum au vrut cei de la Modern: să facă un Mall – dar nu au primit autorizaţie de construire, iar pentru acest lucru şi-au luat banii şi au plecat în altă parte. Vă mai dau un exemplu: Hotelul Timişoara, pentru a obţine autorizaţie de construire a durat 5 ani, construcţia a durat un an. Cine plăteşte pentru cei patru ani în care clădirea nu a produs mare lucru? Cine plăteşte diferenţa? Cine plăteşte paguba? Vă spun tot eu: nimeni. Proprietarii acestui hotel sunt cei mai mari contributori la bugetul local. O parte din salariile pe care le primesc angajaţii Primăriei Timişoara vin şi din impozitele pe care le plătesc aceşti oameni. Orice investitor trebuie tratat cu respect, dar mai ales investitorii mari. Timişoara a pierdut multe milioane de euro din cauza birocraţiei din primărie, din cauza infrastructurii. Noi, în loc să băgăm bani în infrastructură, facem altceva cu banii. Spre exemplu, dorea Mercedes să vină aici, dar s-a oprit în Ungaria, pentru că nu avem drumuri corespunzătoare. Sunt o serie de lucruri care trebuiesc prioritizate obligatoriu.

Pe vremea lui Ciuhandu, rapoartele Curţii de Conturi erau contestate în instanţă. Ce se întâmplă în prezent în această privinţă?

Toate rapoartele pe care le-a făcut Curtea de Conturi sunt atacate cap-coadă, este un obicei frecvent în primărie. Până la urmă, ce spune Curtea de Conturi trebuie respectat. Mă bucur că în ultima şedinţă operativă, primarul Robu a spus că nu vom mai ataca în instanţă aceste rapoarte ale Curţii de Conturi, pentru că aceşti oameni nu vin să îţi facă rău, ci doar vin să îţi arate unde ai greşit şi îţi dau un termen în care trebuie să repari greşelile făcute.

Ce se mai întâmplă în cazul banilor daţi lui Marian Iancu?

Banii de la Iancu trebuie recuperaţi, nimeni nu a avut de suferit în acest caz, dar până ce oamenii nu sunt puşi să plătească ce a dispărut din averea Timişoarei nu avem motive de mulţumire. Când s-au dat banii, eu am votat împotrivă, alături de colegii mei de la PSD. Problema mare constă în faptul că aceste proiecte au avut avize de legalitate, deci primăria considera că aceşti bani puşi la dispoziţia unui privat sunt o chestie legală. Eu nu vreau să îl incriminez pe secretarul Ioan Cojocari, dar pe vremea aceea, ca şi acum, Cojocari punea sau nu avize de legalitate. În acest caz, legea urmează să spună cine şi cum trebuie să răspundă, oricum, cineva trebuie să răspundă pentru că s-au dat milioane de euro unei societăţi private.

Multe subiecte bombă din Primăria Timişoara au rămas în aer. Aici mă refer la Cazul „Liftul”, cimitirele din oraş şi scandalul de la Liceul de Artă din Timişoara

Cazul „Liftul” este în anchetă la organele în drept, urmează să se finalizeze ancheta. Oamenii aceştia au fost băgaţi la înaintare, o să trebuiască să apară şi bossul care a dat ordinul. Bossul nu a semnat, dar a dat dispoziţii. Şi nu numai în acest dosar a dat bossul dispoziţii, ci şi în dosarul Heaven, unde se plătea chirie pe 3.000 de metri pătraţi, în loc de 16.000, şi exemplele ar putea continua. În privinţa cimitirelor, pot să vă spun că aceste contracte au fost făcute cu picioarele. Spre exemplu, la cimitirele pe care municipalitatea le-a concesiopnat unor firme, primăria plătea utilităţile, întreţinea aleiile etc. şi oamenii doar administrau, făceau doar lucrări simbolice ca valoare, în comparaţie cu lucrările făcute de primărie.  Vă spun că în viitor primăria nu va mai avea probleme, pentru că aceste contracte vor fi stricte: dacă nu ai făcut ce scrie în contract, trebuie să pleci şi nici măcar nu te poţi adresa justiţiei. Este un pact comisoriu, iar dacă nu îşi respectă angajamentele, vor fi daţi afară. În privinţa Liceului de Artă din Timişoara, ştiu că ancheta este la final şi sperăm să avem cât mai repede nişte rezultate. La final, mai vreau să vă vorbesc despre un caz: este vorba despre concesionarea lacului de la Piaţa Aurora, care este concesionat cu 0,1 lei pe an metrul pătrat, iar această situaţie mi se pare strigătoare la cer, iar lucrurile trebuie reglementate rapid.

Domnule viceprimar, afişaţi mereu o siguranţă maximă în discuţiile pe care le aveţi, atât în consiliul local, cât şi în faţa ziariştilor. Această siguranţă are legătură cu banii pe care îi aveţi în cont?

Am destui bani, poate şi asta îmi dă siguranţă, dar calitatea mea de acţionar îmi dă siguranţa că pot trăi o viaţă decentă. Eu sunt timişorean, asta nu înseamnă că cei care nu sunt timişoreni nu doresc binele oraşului. Un unchi de-al tatălui meu a fost primarul Timişoarei şi a susţinut echipa Ripensia, o glorie a fotbalului românesc. Şi eu  chiar cred că pot să aduc un plus de fermitate, un plus de respect pentru lege şi respect pentru cetăţean.

 

Comentarii

comentarii