Acasă Actualitate Timişoara îndeplineşte cele mai multe criterii pentru a fi capitala Regiunii Vest

Timişoara îndeplineşte cele mai multe criterii pentru a fi capitala Regiunii Vest

DISTRIBUIȚI

regionalizare 1Liviu Dragnea la Timişoara: „O Românie regionalizată vom avea la sfârşitul anului 2013”

Timişoara a găzduit a treia dezbatere publică din ţară pe tema regionalizării. Vor fi aproximativ 10 deznbateri publice în toată ţara, în centre care au şanse reale să devină capitale de euroregiune. Cel mai vestic judeţ al ţării va fi, cel mai probabil, cel care va da şi capitala de regiune – Timişoara. De altfel, în urma unui sondaj făcut în regiune – judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara, Timişoara a ieşit pe primul loc în opţiunile respondenţilor, cu peste 60 la sută.

Până şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a recunoscut că Timişoara se pretează a fi viitoarea capitală a regiunii, după cum au declarat şi cei chestionaţi în cadrul sondajului. „Timişoara, din analiza de până acum, întruneşte cele mai multe criterii pentru a putea fi declarată reşedinţă de regiune. Dar analiza continuă”, a spus Liviu Dragnea, vicepremierul României.

Titu Bojin: „Va trebui să demonstrăm în viitoarea regionalizare că ştim ce ne dorim, că ştim ce vrem”

regionalizare 2„Mie mi se pare unul dintre cele mai importante proiecte din ţară de la revoluţie încoace. Ideea nu e să lungim foarte mult acest proces. Este o dezbatere, totul se face transparent, fiecare îşi poate spune punctul de vedere. Facem dezbateri în toată ţara, unde vor participa parlamentari şi alţi oameni la discuţii mult mai aplicate. Eu vreau să se adopte cu cea mai rapidă procedură. O Românie regionalizată vom avea la sfârşitul anului 2013, iar o Românie descentralizată până la mijlocul lui 2015. Modul cum vor fi împărţiţi banii va da posibilitatea mai multor localităţi să participe la proiecte”, a spus Dragnea la Timişoara. „În ultimii 23 de ani, judeţul Timiş a fost unul din judeţele marginalizate din punctul de vedere al sprijinului în a atrage investiţii. Din toamna anului trecut am reuşit şi noi să fim în atenţia guvernului. Va trebui să demonstrăm în viitoarea regionalizare că ştim ce ne dorim, că ştim ce vrem.  Să putem regăsi în Banat crezul, credinţa, buna convieţuire şi buna viaţă pentru cetăţenii din această regiune”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

„La nivelul regiunii, din punctul de vedere al prosperităţii, dezvoltarea este pestriţă, dezvoltarea este dezechilibrată”

„În dezvoltarera României este dezechilibru. Principalul obiectiv reprezintă asigurarea unui standard minim de viaţă, un standard minim de acces la civilizaţie. Trebuie să avem un obiectiv major, un nivel minim sub care să nu scadă. Regionalizarea se realizează numai împreună cu descentralizarea. Reorganizarea, descentralizarea, urmăreşte să rupă acest ghem de putere de la Bucureşti, unde sunt toate deciziile, toţi banii. regionalizare 3Dezvoltarea economică se simte în jurul oraşului Timişoara şi pe axa Timişoara-Arad”, a mai spus Dragnea. De altfel, Dragnea a mai remarcat şi faptul că Regiunea Vest este una care a fost gândită bine  atunci când a fost desenată. „La nivelul regiunii, din punctul de vedere al prosperităţii, dezvoltarea este pestriţă, dezvoltarea este dezechilibrată. În zona periferică a regiunii şomajul este ridicat”, spune Dragnea.

În viitorul sistem administrativ va fi doar un prefect regional şi un subprefect

În momentul de faţă, nu avem o Constituţie în noţiunea de regiune şi de autorităţi regionale. După adoptarea Constituţiei va fi adoptată legislaţia pentru regionalizare. Se lucrează şi la legislaţia privind descentralizarea. De altfel, în viitorul sistem administrativ va fi doar un prefect regional şi un subprefect. Înfiinţarea regiunilor trebuie să se fi nalizeze până la sfârşitul acestui an. „Este important ca viitorul an să ne prindă cu un un sistem administrativ nou. 2014 este an electoral, este greu să credem că vom mai prinde un an ca acesta. Obiectivul nostru este ca fiecare regiune să devină autoritate de management”, a spus Dragnea.

regionalizare 4„Dacă respectăm calendarul foarte strict, atunci vom face alegeri directe”

În ceea ce priveşte conducătorul regiunii, acesta, conform opiniei cetăţenilor, ar trebui ales direct, prin vot. Dar asta depinde şi de timp şi de… parlament. Cel puţin în primă fază, primele alegeri… „Pentru 2013, intenţia ar fi să fie făcute alegeri directe tot de către cetăţeni pentru preşedintele de regiune. Dacă ne rămâne suficient timp vor fi alegeri directe, de către cetăţeni. Dacă în parlament se măreşte timpul vom încerca să mergem pe un sistem indirect – să voteze aleşii locali din regiunea respectivă. Apoi, în 2016, vor avea loc alegeri, o dată cu alegerile locale. Cetăţenii vor în proporţie de peste 74 la sută să-şi aleagă ei direct preşedintele de regiune. Dacă respectăm calendarul foarte strict, atunci vom face alegeri directe”, a spus Dragnea, la Timişoara.

Comentarii

comentarii