Acasă Actualitate Timişoara – un oraş zgomotos şi îmbâcsit de praf

Timişoara – un oraş zgomotos şi îmbâcsit de praf

DISTRIBUIȚI

“Dacă temperaturile se stabilizează la nivele pozitive, o să începem şi cu spălatul străzilor, pentru a nu îngheţa apa”, a spus Livian Hotico, PR Retim.
Una dintre cele mai grave şi, se pare, de nerezolvat probleme ale Timişoarei este poluarea cu praf (pulberi în suspensie). Aceasta devine şi mai intensă acum, când iarna este pe sfârşite, iar zăpada s-a topit. Conform Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Timiş, poluarea cu pulberi în suspensie întotdeauna a fost peste limite în Timişoara. “S-au înregistrat depăşiri ale valorii limite zilnice (50 µg/m3) la probele prelevate pentru determinările gravimetrice la staţiile de monitorizare”, susţine APM Timiş.

Se adaugă poluarea cu noxe şi fonică

Conform măsurătorilor, în anul 2008 au fost depăşiri (dintre care 1 la staţiile TM-4 şi 2 la TM-5), valoarea maximă fiind de 53.01µg/m3, înregistrată în data de 4 decembrie la staţia TM-5. Aceasta  reprezintă 106% din valoarea limită, în conformitate cu prevederile legale. În anul 2009, au fost 20 depăşiri (din care 7 la staţia TM-1, 2  la staţia TM-3 şi 11 la staţia TM-5), valoarea maximă fiind de 73,14µg/m3, înregistrată în data de 18 decembrie la staţia TM-3, reprezentând 146,3% din valoarea limită în conformitate cu prevederile Ordinului MAPM nr. 592/2002. La poluarea cu praf se adaugă poluarea cu noxe şi fonică. Calitatea aerului în aglomerarea Timişoara este monitorizată permanent, prin intermediul staţiilor automate de măsurare, ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Cele cinci staţii sunt dotate cu analizatoare fizico-chimice ce măsoară continuu concentraţiile în aerul ambiental ale poluanţilor: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO2, NO, NOx), monoxid de carbon (CO), benzen, ozon, pulberi în suspensie (PM10 – fracţia din pulberi în suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 µm), dar şi compuşi organici volatili sau plumb.  Amplasarea celor cinci staţii din aglomerarea Timişoara este următoarea: Calea Şagului, Calea Aradului, str. I. Bulbuca, Piaţa Libertăţii şi localitatea Carani. “Ieri noapte a început operaţiunea de măturare mecanică în Timişoara. Dacă temperaturile se stabilizează la nivele pozitive, o să începem şi cu spălatul străzilor, pentru a nu îngheţa apa. Să sperăm că vor fi rezolvate şi gropile din asfalt”, a spus Livian Hotico, PR Retim.

Praful şi alergiile oculare

“Conjuctivita alergică este manifestarea reacţiei alergice la nivelul mucoasei oculare, inflamaţii de natură alergică ale conjunctivei. Conjunctivita alergică poate apărea atât datoriă poluării, prafului, polenului (primăvara), dar şi datorită folosirii anumitor produse cosmetice (farduri, creme de faţă, creioane dermatograf, soluţii de ras sau după ras)”, susţine portalul sfatulmedicului.ro. Medicii mai susţin că manifestările sau simptomele caracteristice în alergiile oculare sunt: pruritul local (mâncărime), ochi înroşit, lăcrimare abundentă nepurulentă. Se mai întâlneşte şi edem ocular (pleoape umflate), înroşirea marginilor pleoapelor. Afecţiunile alergice sunt generate de reactivitatea exagerată a sistemul imun în raport cu expunerea la antigeni din mediul înconjurător. Substanţele care provoacă aceste reacţii exagerate (alergice) poartă denumirea de alergeni. Răspunsul imun al organismului poate genera simptome precum congestie a conjunctivei (ochi umflaţi), lăcrimare, strănut, prurit, iar în cele mai grave cazuri chiar şoc anafilactic (anafilaxia).

Comentarii

comentarii