Acasă Actualitate Timişorenii ar putea fi salvaţi de umilinţa de a mai sta la...

Timişorenii ar putea fi salvaţi de umilinţa de a mai sta la coadă la Direcţia de Finanţe

DISTRIBUIȚI

Timişorenii ar putea fi salvaţi, în vara aceasta, de umilinţa de a mai sta la coadă câte jumătate de zi la Direcţia Finananţe din cadrul Primăriei Timişoara, pentru a dovedi că şi-au asigurat locuinţele.

În procedură de urgenţă

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) şi senatorul Gheorghe David au reuşit să înainteze Parlamentului României o modificare a Legii 260 din 2008, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor. Senatorul David a declarat, vineri, 30 martie, că a înaintat parlamentului, miercuri, 28 martie, amendamentul pentru a fi aplicat legii în procedură de urgenţă. Până în iunie, Legea 260 va fi modificată. Toţi parlamantarii au fost de acord cu noul amendament, fiindcă cetăţenii din întreaga ţară au de suferit din cauza prevederilor greşite sau incomplete.

În expunerea de motive se arată că, întrucât după implementarea legii s-au constatat unele deficienţe în ceea ce priveşte schimbul de informaţii dintre societăţile care încheie asigurări obligatorii, Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale şi autorităţile administraiei locale, este necesară completarea dispoziţiile legii, în sensul instituirii unei obligaţii pentru societăţile de asigurare. „În termen de 30 de zile calendaristice de la perfectarea contractului de asigurare, societăţile de asigurare să transmită informaţiile către autorităile administraţiei publice locale. Pentru ca o asemenea obligaţie să devină efectivă considerăm că se impune şi instituirea unei sancţiuni în cazul nerespectării noii prevederi”, se arată în motivaţia senatorului. Societăţile de asigurări vor fi sancţionate de la 10.000 lei la 50.000 lei, dacă nu vor respecta acest amendament.

„Nu e normal să dovedeşti că eşti corect”

FALT susţine că, deşi asigurarea obligatorie este o nouă taxă aplicată timişorenilor fără a beneficia de vreo despăgubire din partea societăţilor de asigurare (riscurile fiind puţin probabile, unele chiar deloc), o parte dintre cetăţeni, proprietari de apartamente sau case particulare, şi-au făcut asigurare, fie obligatorie, fie facultativă, şi cu toate acestea sunt puşi pe drumuri şi sunt chemaţi la Direcţia Fiscală să demonstreze că sunt asiguraţi.

„Sperăm că nu vom mai fi umiliţi. Nu e nomal ca cetăţeanul să dovedească faptul că a fost corect. Acest mod de a rezolva problema este inadmisibil, mai ales acum când tehnica permite realizarea de baze de date şi comunicarea facilă între cei ce trebuie să aplice o lege. Pe lângă faptul că cetăţenii sunt umiliţi, primăria este obligată să cheltuie sume importante din bugetul local, iar dacă se va ajunge la zeci de mii de contestaţii în instanţă, este posibil ca primăria să mai suporte şi cheltuieli de judecată, având în vedere că cetăţenii care s-au asigurat nu au nicio vină pentru că autorităţile nu cunosc cine este asigurat şi cine nu”, a spus Petru Olariu, preşedintele FALT.

Comentarii

comentarii