Acasă Actualitate Timişorenii au consumat peste 21 de milioane de metri cubi de apă...

Timişorenii au consumat peste 21 de milioane de metri cubi de apă în 2012

465
DISTRIBUIȚI

aniversare 100 ani in oct 2012DSC 2125Din cauza crizei economice, volumul total de apă a scăzut faţă de anul 2011 cu 1,3%

Conform Raportului Aquatim, publicat recent, în Timişoara au fost consumaţi peste 21.300.000 de metri cubi de apă, în 2012, iar reţeaua de apă se întinde pe 852 de kilometri.

În Buziaş, s-au consumat 510.630 de metri cubi, în Jimbolia, 756.860 de metri cubi, Sânnicolau Mare 752.611 de metri cubi, iar în Deta 628.988 de metri cubi.

26 de localităţi cu Aquatim

Amintim că 2012 a fost un an aniversar, cu o semnificaţie specială pentru Aquatim și pentru Timișoara. Aici, în 26 octombrie 1912, inginerul Stan Vidrighin a pus în funcţiune prima staţie de epurare din ţară. În Timişoara, gradul de acoperire al serviciilor este de 98%, iar în celelalte localităţi, acesta este cuprins între 32,5% și 46,3%. Alimentarea cu apă a Timişoarei şi a celor 26 de localităţi învecinate este asigurată de Secţia Apă a societăţii Aquatim, populaţia deservită fiind de 344.101 locuitori, din care 98% reprezintă populaţia deservită în municipiul Timişoara.

Localităţile arondate oraşului de pe Bega, din punct de vedere al managementului apei potabile, sunt Recaş, Ghiroda, Pişchia, Fibiş, Maşloc, Bogda, Săcălaz, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Şag, Moşniţa Nouă şi încă 14 sate. De furnizarea apei potabile în restul localităţilor din aria de operare, responsabile sunt cele cinci sucursale, din oraşele Buziaş, Deta, Făget, Jimbolia şi Sânnicolau Mare.

În anul 2012, în capitala Banatului, volumul de apă total facturat a scăzut faţă de anul 2011 cu 1,3%, pe fondul crizei economice. Volumul facturat agenţilor economici şi instituţiilor a scăzut
cu 1,6%, iar volumul facturat populaţiei a scăzut cu 1,4%. În localităţile arondate, volumul facturat a crescut, în schimb, cu 4,3%, ca urmare a instalării contoarelor şi creşterii numărului de clienţi. Volumul de apă facturat a crescut în 2012 faţă de anul precedent în Buziaş, Deta şi Sînnicolau Mare şi a scăzut uşor în Jimbolia.

Calitatea apei

Societatea Aquatim monitorizează continuu calitatea apei potabile, începând cu procesul de tratare şi până la robinetele consumatorilor. Există trei niveluri de control: monitorizare automată în timpul procesului, verificarea în laborator, prin analize de calitate, şi monitorizarea reţelei de distribuţie. În laboratoarele Aquatim se testează zilnic peste 20 de parametri de calitate, înainte de pomparea în reţeaua oraşului. Săptămânal, în reţeaua de distribuţie se verifică probe de apă potabilă de la 32 de puncte de control din oraş, stabilite de comun acord cu Inspectoratul de Sănătate Publică. Rezultatele centralizate ale acestui program de monitorizare sunt publicate lunar pe site-ul societăţii. 

„Prin toate realizările notabile ale societăţii – contorizarea oraşului, o staţie nouă de epurare, cu tehnologie modernă, procese automatizate la staţiile de tratare – am încercat să păstrăm spiritul inovaţiei tehnice şi de pionierat care a caracterizat începuturile sistemelor moderne de apă şi canalizare din Timişoara. Investiţiile care se apropie de două sute de milioane de euro, unele deja realizate de Aquatim, altele în curs de derulare, toate făcute pentru timişenii de azi, dar şi pentru generaţiile viitoare, mă îndreptăţesc să cred că Aquatim a reuşit să se menţină la standardele ridicate de înaintaşi”, a subliniat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Comentarii

comentarii