Acasă Actualitate Timişorenii cad ca muştele, din cauza caniculei

Timişorenii cad ca muştele, din cauza caniculei

DISTRIBUIȚI

Cazurile de urgenţă au crescut cu 15%, în ultima vreme, din cauza caniculei, iar medicii de la Ambulanţă preconizează că vor creşte mai mult, datorită căldurilor mari ce au lovit Timişoara şi Banatul. De aceea, oamenii ar trebui să se protejeze şi să nu circule pe străzi, între orele 11 şi 18. Dacă totuşi sunt nevoiţi să iasă, ar fi bine să se îmbrace în haine de culoare deschisă şi chiar să poarte umbrele şi să bea 2 – 3 litri de apă pe zi, pentru hidratare, fără a se aştepta apariţia senzaţiei de sete.

Şi medicii trebuie protejaţi

Dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a cerut, joi, 16 iulie, tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, în această perioadă cu temperaturi peste grade 35 grade Celsius. Direcţia de Sănătate Publică Timiş trebuie să verifice şi supravegheze condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, să fie asigurate stocurile de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare. De asemenea, vor fi verificate condiţiile igienico – sanitare, de cazare şi alimentaţie, din taberele şcolare, precum şi din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare).
În această perioadă, direcţiile sanitare vor intensifica măsurile de protecţie a stării de sănătate a personalului medical. Mai mult, se va acorda o mai mare atenţie verificării condiţiilor de colectare, depozitare şi evacuare a deşeurilor menajere.
În această perioadă, trebuie asigurate şi materialele informativ-educative privind comportamentul pe care populaţia trebuie să îl adopte pe perioada caniculei.

Cum putem evita leşinurile din cauza caniculei?

Timişorenii trebuie să ştie că, la sediile DSV din în Pieţele 700, Doina, Giroc, Iosefin, Lipovei, se află medici specializaţi care pot oferi prim ajutor, în caz de urgenţă. Un punct de prim ajutor se află şi la Poşta Mare Timişoara. Aici, oamenii pot găsi răcoare, poti primi un pahar cu apă rece, o pastilă sau un control al tensiunii şi poveţe înţelepte de la medici, privind protejarea de caniculă şi ce măsuri trebuie luate, în caz de nevoie. Pentru ca timişorenii să nu pice pradă caniculei trebuie să respecte următoarele reguli: evitarea, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare; temperatura aerului condiţionat să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius; dacă nu există aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, oamenii sunt îndemnaţi să petreacă 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc); aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită; păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Comentarii

comentarii