Acasă Actualitate Timişorenii care au încălcat Legea picnicului nu au fost amendaţi

Timişorenii care au încălcat Legea picnicului nu au fost amendaţi

459
DISTRIBUIȚI

Pentru prima dată, timişorenii au fost iertaţi de la plata amenzilor, în ceea ce priveşte protejarea mediului, cu prilejul minivacanţei de 1 Mai. Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş – a spus, miercuri, 3 mai, că şi dacă a fost încălcată Legea picnicului, ceteţenii au primit avertismente şi au fost iertaţi. În schimb, inspectorii le-au oferit materiale informative, pentru ca pe viitor să nu mai fie încălcată legea. Echipele de control au fost alcătuite din inspectori de la Garda de Mediu, reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, ai Poliţiei Timiş şi ai Poliţiei Locale Timişoara

Ce spune legea?

Legea Picnicului a intrat în vigoare în data de 30 martie 2012. Actul normativ reglementează activităţile de picnic, desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, având ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic. La nivelul municipiului Timişoara, locaţia destinată unor astfel de activităţi a fost stabilită în zona Pădurea Verde, vizavi de Muzeul Satului.

Poliţia Locală Timişoara atrage atenţia că, potrivit noii legi, persoanele fizice care desfăşoară activitatea de picnic sunt obligate să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor amenajate. În aceste cazuri, amenzile sunt între 100 lei şi 500 lei.

Zone amenajate şi zone indicate pentru picnic

Eperieş a mai spus că autorităţile trebuie să stabilească zone special amenajate pentru picnic, aici ceteţeanul având voie să aprindă focul, şi zone indicate pentru picnic, aici omul neavând voie să aprindă focul. De asemenea, cetăţenii trebuie să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, nerespectarea prevederii ducând la sancţiuni de la 200 de lei la 2.000 de lei, să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă. Persoanele aflate la picnic trebuie să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă şi să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective, precum şi să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat, nerespectarea prevederii ducând la sancţiuni de la 300 de lei la 3.000 de lei.

Cei aflaţi la iarbă verde sunt obligaţi să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop, să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate, să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 metri faţă de cursurile de apă, să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. De asemenea, desfăşurarea activităţii de picnic în afara zonelor special amenajate pentru astfel de activităţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei.

Comentarii

comentarii