Acasă Actualitate Timişorenii care trăiesc din drepturi de autor vor plăti un bir de...

Timişorenii care trăiesc din drepturi de autor vor plăti un bir de cinci salarii

DISTRIBUIȚI

CJP Timiş ne-a explicat cum vom fi arşi la buzunare
“Dacă se depăşeşte această sumă, banii se pot primi înapoi, dar la cerere”, a spus Ioan Căprariu (foto), directorul CJP Timiş.
Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Timiş a organizat o dezbatere, vineri, 10 septembrie, pentru a explica timişorenilor noile prevederi ale OUG nr.82/2010, publicată tot vineri, 10 septembrie, în Monitorul Oficial.

Documentul vizează modalitatea de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele care obţin venituri din activităţi profesionale, altele decât cele salariale. OUG nr. 82 a fost aprobată de guvern în 8 septembrie, iar de luni, 13 septembrie, va trebui aplicată.

Cinci salarii, adică 9.180 de lei

Ioan Căprariu, directorul CJP Timiş, a declarat că unul dintre scopurile dezbaterii este să se consemneze toate întrebările şi observaţiile care pot îmbunătăţi prevederile acestui document, întrebări ce vor fi trimise la Casa Naţională de Pensii, apoi la Ministerul Muncii. Un aspect reglementat de OUG 82 este faptul că, în cazul în care o persoană primeşte venituri salariale şi pe lângă acestea realizează venituri ocazionale din drepturi de autor, nu plăteşte contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi şomaj pentru aceste venituri de natură profesională. Dacă persoana respectivă nu are o relaţie contractuală, dar realizează ocazional venituri din drepturi de autor şi trăieşte exclusiv din aceste venituri, baza la care se calculează contribuţiile nu poate depăşi cinci salarii medii brute pe economie pe an, la care se plătesc contribuţiile de asigurări sociale (pensii) şi şomaj. Dacă o persoană are mai multe venituri din drepturi de autor, trebuie să plătească asigurările de la fiecare venit, dar suma maximă nu trebuie să depăşească 9.180 de lei (cinci salarii). “Acelaşi plătitor de drepturi plafonează suma la cinci salarii, iar dacă se depăşeşte această sumă, banii se pot primi înapoi, dar la cerere”, a spus Căprariu.

Deducere 20%

În cazul în care o persoană realizează cu regularitate venituri din drepturi de autor, pe lângă veniturile de natură salarială, plăteşte contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi şomaj şi pentru aceste venituri, la o baza de calcul care nu poate depăşi cinci salarii medii brute lunar. Ultimul caz prevăzut de ordonanţă se referă la persoanele care obţin cu regularitate venituri din drepturi de autor, în mod exclusiv. În această situaţie, se datorează contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi şomaj pentru care baza de calcul nu poate depăşi cinci salarii medii brute lunar.
În ceea ce priveşte baza de calcul pentru aplicarea impozitului, ordonanţa de urgenţă prevede că cei care obţin venituri din drepturi de autor beneficiază de o deducere de 20%, cota forfetară, dar baza de calcul este plafonată la 5 salarii, fie lunar, fie anual.

 

 

Comentarii

comentarii