Acasă Eveniment Timişorenii cu simptome de sufocare şi de senzaţie de frică, invitaţi la...

Timişorenii cu simptome de sufocare şi de senzaţie de frică, invitaţi la Spitalul Judeţean

453
DISTRIBUIȚI

Timişorenii cu simptome precum lipsa de aer repetată, tuse persistentă, senzaţie de apăsare pe torace, şuierături sau cei cu boala astmatică cronică sunt invitaţi pentru investigaţii gratuite, la Cabinetul de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Acţiunea se desfăşoară în cadrul campaniei de spirometrii gratuite, cu sprijinul Societăţii Române de Pneumologie, implicit al dr. Simona Maceşanu, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului. Tema evenimentului din acest an este: „Tu poţi controla astmul!”. Ziua Mondială a Astmului este un eveniment anual organizat de Iniţiativa Globală pentru Astm, pentru conştientizarea populaţiei în privinţa diagnosticului şi a tratării bolii astmatice.
Programul este: luni şi marţi, între orele 17.00 – 19.00; miercuri, joi şi vineri, între orele 11.00 – 13.00.
Se estimează că, în prezent, circa 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronşic şi alte 100 de milioane vor fi diagnosticate cu astm bronşic, în 2025.
În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră. Cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza astmului se înregistrează în Marea Britanie. Prevalenţa în România (estimată) este între 4 şi 6%. În ţara noastră, dintr-o clasă cu 30 de copii, 2-3 au astm. O persoană are 6% şanse să facă astm dacă nici unul din părinţi nu are boala, 30% dacă unul din părinţi are astm şi 70% dacă ambii părinţi au astm. Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocarea şi frica.

 

Comentarii

comentarii