Acasă Actualitate Timişorenii din zona Continental AP cer sprijinul parlamentarilor Maria Barna şi Nicolae...

Timişorenii din zona Continental AP cer sprijinul parlamentarilor Maria Barna şi Nicolae Robu

595
DISTRIBUIȚI

Cei peste 10.000 de timişoreni din partea de Nord-Est a Timişoarei –zona Lipovei –UMT – trăiesc de mai mulţi ani o dramatică situaţie ce pare a fi fără ieşire –nu au de unde să respire aer curat. Ei primesc în schimb fum negru şi înecăcios de cuciuc şi compuşi organici volatili. Principalul acuzat este Continental AP. Oamenii se plâng că plantele şi copacii se usucă în grădini, iar copiii şi bătrânii cad pradă maladiilor grave respiratorii şi se prăbuşesc mergând pe stradă. Într-un mod cu totul sfidător, Continental susţine că, într-adevăr, se simte miros de cauciuc, dar nu a produs poluare niciodată. Mai mult, acum, îşi va extinde procesul de producţie. Disperarea oamenilor este cu atât mai mare, cu cât autorităţile din Timişoara îi tratează cu ignoranţă, numai să nu îi supere pe nemţi. Timişorenii sunt şi mai supăraţi, fiindcă direcţia de sănătate publică nu face un studiu medical-ştiinţific, privind impactul asupra sănătăţii a acestui mediu poluat. În acest moment, există în dispută două analize ale aerului de la Pădurea Verde: una realizată de un laborator din Ungaria angajat şi plătit de către Continental (conflict de interese), ce demonstrează că nu există poluare în zonă, şi o analiză realizată de către un laborator din România ce arată că există depăşire a normelor privind poluarea. Pe aceste ultime date, Garda de Mediu Timiş a amendat Continental AP. Rezultatul? Reprezentanţii Continental au dat în judecată Garda de Mediu. Cu câteva săptămâni în urmă, prin articolul “Timişorenii din zona Continental AP îi pun trei întrebări primarului Ciuhandu” publicat de către ZIUA de Vest, oamenii s-au bucurat că, în sfârşit, au reuşit să atragă atenţia Primăriei Timişoara, faţă de problema lor veşnic nerezolvată. Primarul Ciuhandu le-a răspuns cetăţenilor tot prin intermediul ZIUA de Vest, dar, din păcate, i-a mâniat şi mai rău. Deoarece oamenii se simt în continuare disperaţi şi ignoraţi, au apelat la doi parlamentari, pentru a le cere sprijinul. Tot prin intermediul cotidianului nostru, ei le adresează o scrisoare deschisă deputatului Maria Eugenia Barna şi senatorului Nicolae Robu şi oamenii aşteaptă un răspuns pertinent.
 
“Vrem un mediu sănătos!”

“De mai bine de cinci ani de zile, locuitorii părţii de N-E a municipiului Timişoara se confruntă zilnic cu disconfortul olfactiv şi respirator major generat în procesul de producere al anvelopelor de către S.C. Continental A.P. De mai bine de cinci ani de zile, autorităţile responsabile (mediu, primărie, consiliul judeţean, prefectură) întârzie să ia vreo măsură concretă menită să conducă la stoparea imediată a mirosului înecăcios de cauciuc emanat de către SC Continental AP, împiedicând astfel desfăşurarea unei vieţi normale în zona în care cetăţenii îşi desfăşoară activitatea domestică de zi cu zi. După mai bine de doi ani de zile, de la depunerea unui număr de aproximativ 4.000 de petiţii la Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, Ministerul Mediului, Instituţia Prefectului, Administraţia Prezidenţială, după expunerea punctului nostru de vedere în cadrul a trei dezbateri publice, după redactarea şi publicarea unui număr de doua documente de poziţie, după două întrevederi cu factorii de decizie, ne găsim astăzi în aceeaşi situaţie ca la început. Concret, am constatat că autorităţile responsabile nu sunt în măsură să îşi îndeplinească funcţia lor de bază, singura raţiune pentru care acestea fiinţează, aceea de a ocroti drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor şi de a asigura exerciţiul dreptului constituţional la un mediu sănătos”, se arată în scrisoarea adresată celor doi parlamentari de Timiş.

“Vă rugăm să luaţi atitudine!”

Timişorenii susţin în document că este inadmisibil ca un operator economic de talia concernului Continental să fabrice cauciucuri lângă locuinţele oamenilor (la 50 de metri de o grădiniţă, 100 metri de blocuri şi case, 200 metri de spitalul de boli respiratorii şi institutul de cardiologie), fără a folosi niciun fel de dispozitiv de filtrare a noxelor rezultate din producţia de anvelope, gaze ce sunt degajate în mod liber în atmosferă fără niciun fel de reponsabilitate. La fel, susţin că
este inadmisibil ca autorităţile să permită acestui operator economic extinderea capacităţii de producţie şi realizarea unei noi unităţi de tratare a cauciucului pe actualul amplasament (proces tehnologic în care se vor folosi substanţe chimice de genul: negru de fum şi siliciu), în condiţiile în care chiar şi actualul nivel de producţie lezează grav calitatea vieţii locuitorilor din zonă. “Este inadmisibil ca sănătatea noastră şi a familiilor noastre să fie pusă în aceeaşi balanţă cu siguranţa locurilor de muncă pe care le invocă diverşi susţinători ai fabricantului de anvelope german”, îşi strigă disperarea oamenii. “Vă rugăm ca, în calitatea d-voastră de reprezentanţi ai colegiilor 4 Camera Deputaţilor şi 2 Senat, să luaţi atitudine publică în sprijinul apărării dreptului nostru constituţional la un mediu sănătos”, este cerinţa locuitorilor către cei doi parlamentari. Detalii la www.oxigenpentrucartierulmeu.weblog.ro.
 

Comentarii

comentarii