Acasă Actualitate Timişorenii din zona Continental AP îi pun trei întrebări primarului Gheorghe Ciuhandu

Timişorenii din zona Continental AP îi pun trei întrebări primarului Gheorghe Ciuhandu

DISTRIBUIȚI

“Sperăm ca domnul primar să înţelegă că Spiritul Timişoarei înseamnă, în primul rând, controlul autorităţilor de către cetăţeni şi nu al cetăţenilor de către autorităţi”, au replicat reprezentanţii timişorenilor.

Timişorenii din zona Continental AP sunt revoltaţi de modul cum primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a prezentat înaintea reprezentanţilor Guvernului României, problema Continental AP şi a poluării din zona UMT, declaraţii prezentate şi în presa timişoreană. “În conferinţa de presă ce a avut loc la întoarcerea din capitală, domnul primar Gheorghe Ciuhandu a declarat: ,,Am cerut domnului ministru Nemirschi (al Mediului – n.r.) să intervină pe lângă autoritatea de mediu, să clarifice activitatea firmei Continental AP. Este de neînţeles ca autoritatea de mediu să amâne o decizie. A prelungi la nesfârşit această situaţie este de neacceptat. Din punct de vedere al locuitorilor care se simt vizaţi şi din punct de vedere al pieţei muncii. Am solicitat domnului ministru să intervină”. De fapt, pe înţelesul tuturor, ce a spus în clar domnul primar Ciuhandu:  Autoritatea de Mediu trebuie să ia o decizie cu caracter urgent cu privire la eliberarea autorizaţiei de mediu firmei Continental AP, pentru că altfel … ,, a prelungi la nesfârşit această situaţie este de neacceptat”, s-au revoltat reprezentanţii Grupului de Promovarea Opiniei (GIPRO) din Zona Lipovei –UMT Timişoara.

Unde este Spiritul Timişoarei?

Din această cauză, oamenii vor să îi pună primarului Ciuhandu trei întrebări:
1. Ce ar trebui să facă cei peste 10.000 de cetăţeni afectaţi de poluarea ,,nedemonstrată” a firmei Continental AP Timişoara, pentru a reuşi să ignore ,,mirosul” nevinovat al unor compuşi organici volatili ce se încăpăţânează să le distrugă calitatea vieţii în fiecare zi ? 2. Întrucât nu toţi cetăţenii oraşului se confruntă cu această problemă a mirosului nereglementat şi nedovedit legal (,,doar miros !!!???”) ce le afectează grav calitatea vieţii, îl rugăm pe domnul primar Ciuhandu să ne spună în ce măsură este posibil ca Primăria Timişoara, în compensaţie la ingerinţa asupra unui drept fundamental pe care cetăţenii sunt obligaţi să o suporte pentru binele dezvoltării economice a oraşului, poate fi compensată prin scutirea de la plata impozitelor? 3. Primăria Timişoara de ce nu a dat publicităţii rezultatul analizelor, privind calitatea aerului în zona UMT, efectuate de Universitatea Politehnica Timişoara, pe bani publici, în cursul anului 2008, ţinânt cont de faptul că acestea evidenţiau fără echivoc depăşirea concentraţiilor maxime admise la compuşi organici volatili rezultaţi în urma procesului de producţie a firmei Continental AP? “Întrebările ar putea continua, însă scopul nostru nu este acela de a identifica vinovaţi, ci recunoscând cu responsabilitate existenţa problemelor grave cu care ne confruntăm să încercăm să găsim împreună soluţii viabile pentru rezolvarea acestora. Să construim prezentul fără a afecta şansa de dezvoltare a generaţiilor care vin după noi. Sperăm ca domnul primar să înţelegă că Spiritul Timişoara înseamnă, în primul rând, controlul autorităţilor de către cetăţeni şi nu al cetăţenilor de către autorităţi. Dacă am fi fost la conferinţa de presă, i-am fi pus domnului primar întrebările, însă pentru că nu am avut această ocazie, le-am pus acum, fără a fi naivi să credem că am putea vreodată primi vreun răspuns de la Domnia Sa”, au replicat reprezentanţii GIPRO.

Miros fară poluare…?!

Atitudinea Continental AP se ştie: “Noi nu negăm existenţa mirosului, dar nu este poluare şi noi nu am poluat niciodată !”. Această atitudine contravine cu amenda primită de la Garda de Mediu, precum că este poluare în zona UMT, amendă contestată de firmă, bineînţeles.  Cum Continental AP nu are autorizaţie de mediu de mai mulţi ani, Agenţia de Protectie a Mediului (APM) Timiş a început dezbaterile publice pentru acordarea autorizaţiei de mediu firmei, în perioada 6 iulie – 7 august 2009, prin preluarea propunerilor şi a punctelor de vedere exprimate de cetăţeni, referitoare la: impactul activităţii Continental AP asupra populaţiei din zonă; sesizarea unor aspecte prin care se încalcă legislaţia privind protecţia mediului; obţinerea unor date nedeclarate privind activitatea desfăşurată de Continental AP cu impact asupra mediului; înregistrarea unor propuneri care pot conduce la îmbunătăţirea activităţii Continental AP, cu efecte favorabile asupra mediului şi la fundamentarea deciziei pe care o va lua APM Timiş.
Timişorenii pot trimite APM Timiş propunerile şi observaţiile, la următoarea adresă: APM Timiş, str. Amurgului, nr. 1 Timişoara; tel: 0256-491845 ; fax 0256-201005 email : office@apmtm.ro
 

Comentarii

comentarii