Acasă Actualitate Timişorenii s-ar putea să achite consultaţia la medicul de familie

Timişorenii s-ar putea să achite consultaţia la medicul de familie

DISTRIBUIȚI

“Probabil că, dacă medicii nu se vor descurca, vor introduce ei (ministerul) sistemul de coplată”, spus Elisabeta Spataru, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie din Timiş.
Timişorenii pot fi liniştiţi, deocamdată, că medicii de familie din Timişoara şi din Timiş nu vor introduce coplata pentru consultaţie şi nu vor închide cabinetele. “Noi, în nici un caz, nu vom pune coplată. Şi nu s-a pus problema închiderii cabinetelor. Este o discuţie la nivelul Minsterului Sănătăţii, în ideea de coplată, fiindcă acel buget este mic. Probabil că, dacă medicii nu se vor descurca, vor introduce ei sistemul de coplată”, spus Elisabeta Spataru, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie din Timiş.
În contractul-cadru apare ca şi formulare posibilitatea de coplată a pacientului, dar în normele de aplicare nu apare. Dacă se va întâmpla ceva pe parcurs,  numai prin lunile iunie –iulie şi în funcţie de cum se vor aduna banii, probabil că atunci vor băga sistemul de coplată la cabinete.
Este propunerea Ministerului Sănătăţii, deoarece nu au fost în stare să asigure medicilor de familie valoarea punctului de anul trecut. Doctorii susţin că acum s-a mai făcut o şmecherie.
“Ne-au păcălit. Prin  fondul acordat medicinei primare, de la 9% anul trecut, a scăzut la 5,4% în 2009. Din totalul fondului, am avut 20% la servicii şi 80% la capitaţie  (cap om). În funcţie de aceste procente şi serviciile raportate, se calcula valoarea reală a punctului.
La regularizare se mai completau un pic veniturile trimestriale, la medicina primară. Acum, ce-au făcut? Au luat de la servicii 10% şi le-au introdus la capitaţie, să poată asigura acel 4,1%. Practic, avem la capitaţie 10% şi 90% la servicii”, spus Spătaru.
Totuşi, medicii de familie au semnat protocolul cu Ministerul Sănătaţii, prin care s-au modificat articolele din contractul-cadru care prevedeau bugetul pe 2009. “Acum s-a introdus formula că, în trimestrul II şi III, avem asigurată valoarea punctului pe om de 4,1 lei şi la servicii de 1,5 lei”,  a subliniat Spătaru.

Comentarii

comentarii