Acasă Actualitate Timişorenii sănătoşi sunt invitaţi să-şi doneze celulele stem pentru a da o...

Timişorenii sănătoşi sunt invitaţi să-şi doneze celulele stem pentru a da o şansă la viaţă şi altora

509
DISTRIBUIȚI

celule stemDonarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată

Timişorenii sănătoşi, indiferent de sex, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie în Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru a deveni donatori voluntari, anonimi şi neremuneraţi, de celule stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Centrul donatorilor de celule stem hematopoietice din Timișoara se află pe str. Martir Marius Ciopec nr. 1, telefon: 0356 175 711; Fax: 0256 482 271.

Campania de comunicare  pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață” a fost lansată în data de 6 iunie. Persoanele înscrise în registru pot dona până la vârsta de 60 de ani. „Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!”, spune mesajul campaniei.

Cine sunt beneficiarii Registrului?

Copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au şansa, cu ajutorul registrului, de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. În plus, nu mai sunt obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.

„Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a afirmat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH.

Registrul se bucură de recunoaștere la nivelul comunității internaționale în domeniu şi lucrează la standarde internaţionale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă. Acest lucru a făcut posibilă îndeplinirea condiţiilor pentru interconectare cu Registrele Internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni).

Ca membri ai Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (EBMT – European Group for Blood and Marrow Transplant), Registrul, împreună cu centrele de transplant de celule stem hematopoietice din țară, asigură standardele de calitate și securitate stabilite la nivel european.

În prezent, la nivel mondial sunt înregistraţi în registrele internaţionale peste 22 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru că este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populaţională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul, majoritatea ţărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Comentarii

comentarii