Acasă Cultura Timișoara 1716-2016

Timișoara 1716-2016

DISTRIBUIȚI

catoliciTimișoara marchează jubileul de 300 de ani de la eliberarea Timișoarei de sub stăpânirea otomană, însemnând pentru oraș și pentru Biserica Romano-Catolică, renașterea vieții creștine și refacerea din temelii a vechii Dieceze de Cenad.
În lumina acestor fapte, episcopii catolici cu reședința la Timișoara au marcat în 1816 jubileul de un veac de la eliberarea urbei, iar în 1916 – deși se aflau în toiul primei conflagrații mondiale – jubileul de două sute de ani. Înscriindu-se în acest șir de aniversări și având intenția de a păstra vie memoria și de a cinsti istoria orașului, Episcopia Romano Catolică organizează și respectiv participă la mai multe evenimente.
Miercuri, 12 octombrie 2016, orele 16.00 a avut loc la Reședința Episcopală din Str. Augustin Pacha nr. 4, vernisarea expoziției „Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european“, expoziție care a fost deschisă între lunile iulie-septembrie în Bastionul Theresia, sediul actual al Muzeului Național al Banatului. Vizitatorii vor avea ocazia să viziteze, în spațiul renovat al Muzeului Diecezan, dar mai ales marcat de arhitectura și atmosfera secolului al XVIII-lea, o expoziție care va conține și o serie de elemente noi, față de ceea ce a putut fi admirat până acum. La organizarea acestei expoziții, realizată de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara și de Muzeul Național al Banatului, au contribuit: Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale ale României, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel“, TVR Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Generală a Șvabilor Bănățeni (Landsmannschaft der Banater Schwaben), Uniunea Sârbilor din România (Савез Срба у Румунији), Asociația de Ajutorare a Șvabilor Bănățeni (Hilfswerk der Banater Schwaben) și Comunitatea Evreilor din Timișoara. Reamenajarea expoziției, în sediul episcopiei, a beneficiat și de consilierea de specialitate a d-nei dr. Dorina Sabina Pârvulescu, a d-nei Nicoleta Demian, a d-nei drd. Angela Horvath, a d-lui arhitect Mihai Botescu a d-lui Stevan Bugarski și a d-lui drd. Zoran Markov. Curatorii expoziției sunt d-nul drd. Claudiu Călin, arhivist diecezan, istoric și d-nul dr. Ciprian Glăvan, muzeograf, istoric.
Vineri-Sâmbătă, 14-15 octombrie 2016 Episcopia Romano-Catolică de Timișoara participă alături de organizatorul principal, Academia Română, Filiala Timișoara, la o sesiune științifică internațională organizată la sediul filialei Academiei, bulevardul Mihai Viteazu nr. 24, purtând titlul: „Timișoara 1716–-2016. O istorie europeană“. În cadrul sesiunii va fi prezentată și comunicarea: „Dieceza de Cenad și episcopii ei între 1710-1777. Eliberarea Timișoarei și a Banatului și reașezarea vieții religioase catolice în teritoriul episcopiei“ susținută de d-nul Claudiu Călin, arhivist diecezan. Organizatorii acestei manifestări sunt: Academia Română – Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, Primăria Municipiului și Consiliul Local Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“, Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Timișoara, Mitropolia Banatului, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Artă, Timișoara, Muzeul Banatului Montan, Reșița, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Timiș, Fundația Politehnica Timișoara, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Timiș, Centrul de Cultură și Artă Timiș, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Colaborează: Ambasada Austriei la București.
Duminică, 16 octombrie 2016, la orele 10.00 va fi celebrată în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara, o Sfântă Liturghie Pontificală în cadrul căreia va fi marcat acest important jubileu al Timișoarei. Celebrantul principal va fi Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, în concelebrare cu mai mulți arhiepiscopi și episcopi din țară și străinătate. Cadrul muzical va fi asigurat de muzicienii, membri ai Chorus&Capella Ecclesiae Cathedralis, aflați sub conducerea domnului concertmaestru dr. Johann Fernbach și a domnului dirijor dr. Walter Kindl. Participanții sunt îndemnați să înalțe rugăciuni pentru toți cei care au făcut posibilă, prin jertfa, lupta și eforturile lor, exercitarea în libertate a credinței noastre, atât acum 300 de ani, dar și în decursul vremurilor, până în zilele noastre.
Marți, 18 octombrie 2016, la orele 20.00, în ziua în care prințul Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea eliberată a Timișoarei, va avea loc în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică, un concert vocal-simfonic intitulat: „Timișoara 1716-2016“ organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Oficiul Diecezan de Muzică Sacră împreună cu Filarmonica Banatul Timișoara și Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru. Din program menționăm piesele lui Georg Friedrich Händel, Muzica Focurilor de Artificii (uvertura) și Dettingen Te Deum. Soliștii, corurile, și orchestra se vor afla sub conducerea domnului concertmaestru dr. Johann Fernbach și a domnului dirijor dr. Walter Kindl.Colaborează: Asociația „Festivalul Baroc Timișoara“.

 

Comentarii

comentarii