Acasă Actualitate Timișoara a intrat în cel mai important an al său: cel al...

Timișoara a intrat în cel mai important an al său: cel al Capitalei Europene a Culturii! Cosmin Tabără: “Să fim mândri de acest titlu…!”

DISTRIBUIȚI

Timișoara a intrat în cel mai important an al său de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Este vorba de anul Capitalei  Europene a Culturii care va marca evoluția culturală, socială chiar politică și economică, de după ianuarie 2024.

“Să fim mândri de acest titlu, să îl onorăm și să ne bucurăm împreună!”, atentionează viceprimarul liberal Cosmin Tabără.

Iată mesajul viceprimarului Tabără, cu prilejul intrarii Timișoarei în anul Capitalei Europene a Culturii 2023:

” De-a lungul timpului, Timișoara a fost un oraș atractiv din toate punctele de vedere, dar mai ales al petrecerii timpului într-un mod cât mai plăcut.

După unirea cu România, toate drumurile bănățenilor duceau la Timișoara, iar proprietarii de localuri îi primeau cum se cuvine pentru a-i face să se mai întoarcă cu treabă sau fără treabă pe malurile canalului Bega. Și în perioada interbelică, Timișoara și-a păstrat statutul de oraș cu restaurante și cafenele rafinate.

Nici petrecerile de Anul Nou nu erau ignorate de timișoreni în perioada dintre cele două războaie mondiale. Proprietarii de restaurante se întreceau în organizarea de revelioane la cele mai înalte standarde. În lupta dintre restaurantele și hotelurile din stațiunile montane și cele din Timișoara pe atragerea de clienți, Timișoara ieșea câștigătoare.

Tinerii bănățeni, și nu numai, erau atrași de luxul restaurantelor din capitala Banatului. Erau vremurile în care în localurile Timișoarei întâlneai domnișoare și doamne îmbrăcate și coafate după ultima modă. Domnii negustori, tineri sau mai în vârstă, cu mustăți subțiri, îmbrăcați la patru ace le dădeau târcoale, fumând țigări de foi.

Ţinuta pentru noaptea de Revelion era pregătită încă din vară. Se luau în considerare întotdeauna tendinţele dictate de la Paris, se comandau rochii elegante la atelierele croitorilor din Elisabetin și Josefin.

Caviarul rusesc și șampania franțuzească nu lipseau la petrecerile dintre ani. Meniul de Revelion era bogat şi cuprindea numai mâncăruri rafinate, pregătite atent, după reţete de import, uneori. Bucătarii trebuia să satisfacă orice gust, oricât de pretenţios, cu preparate precum: raţă cu sos de portocale, curcan fript umplut cu castane. În prima jumătate a perioadei interbelice, erau încă la modă dansurile pe perechi, graţioase. Doamne, domnişoare şi domni de toate vârstele ştiau să danseze vals, cadril, polka, mazurka… Revelionul începea cu simț de răspundere, în jurul orei 22, și ținea până dimineața când cocoșii cântau pentru pregătirea slujbei de utrenie.

Trecerea în noul an, 2023. Poate nu mai suntem atât de “la modă” în Timișoara, nu mai dansăm cadril și vals, alegem meniuri vegane, exotice sau tradiționale, petrecem în familie, cu prietenii ori cu necunoscuți, în centrele orașelor. Indiferent de modul în care alegem să intrăm în noul an, dragi timișoreni, vă doresc să fiți veseli și sănătoși.

Timișoara intră în cel mai important an al său. Este anul Capitalei Culturale Europene. Să fim mândri de acest titlu, să îl onorăm și să ne bucurăm împreună!”, îndeamnă Cosmin Tabără.

 

 

Comentarii

comentarii