Acasă Actualitate Timișoara a pierdut șansa de a finaliza Institutul Oncologic. De ce este...

Timișoara a pierdut șansa de a finaliza Institutul Oncologic. De ce este important acest obiectiv?

DISTRIBUIȚI

Timișoara a mai primit o lovitură dură. Călin Dobra, șeful Consiliului Județean Timiș, a atras atenția joi, 5 aprilie, că a fost anulată licitația pentru proiectarea Institutului Oncologic de pe calea Torontalului din Timișoara și, astfel, va trebui reluată întreaga procedură.

“Nu e o situație plăcută, ținând cont că acastă Comisie de evaluare a licitației, privind proiectarea, a dat decizia de respingere a ofertei respective ca fiind neconformă. E o situație extrem de delicată, dat fiind faptul că Institutul Oncologic are linie de finanțare de la bugetul Ministerului Sănătății. Singura ofertă depusă a fost neconformă. E un proiect extraordinar pentru Timiș și pentru întreaga regiune și sunt convins că, dacă ministerul nu se implică foarte serios în următoarea procedură de licitație, mai mult ca sigur că această finanțare va fi scoasă de pe lista de investiții”, atenționează Dobra.

De ce este important Institutul Oncologic pentru Timișoara și pentru Banat? Doi  reputaţi medici specialişti explică:
Dr. Dorin Vancea, şeful Clinicii de Pneumologie din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”:
„Este foarte necesar Institutul Oncologic, fiindcă, în primul rând, va pune la un loc mai multe specialităţi medicale. Cancerul înseamnă mai multe boli. Pacientul va putea beneficia de cel mai bun management posibil pentru tratamentul maladiei, conform ghidurilor şi protocoalelor medicale. Specialiştii ar fi la un loc şi ar putea discuta între ei pentru a da soluţia cea mai bună: pacientul merge la Chirurgie, sau la Oncologie, cum se face recuperarea etc. În ţară avem 17 microcentre unde fiecare face cum îl taie capul. Trebuie să fie o regulă clară şi un ghid concret valabil pentru un număr cât mai mare de pacienţi. Bolnavul trebuie să beneficieze de tot ceea ce este mai bun. Numai printr-un Institut Oncologic cum este cel de la Timişoara se poate face totul aşa cum trebuie, unindu-i pe toţi medicii specialişti în acelaşi loc. Acum, pacientul vine la mine, eu dau telefon la oncolog, iar când bolnavul ajunge la el, trebuie să de-a telefon şi să îl trimită la chirurg. Pacientul este întârziat foarte mult. Dacă ar fi institutul, acest tumor-bord, finalizat nu s-ar mai întâmpla aşa ceva. De fapt acest principiu este valabil şi în alte patologii”, a explicat dr. Vancea.
Dr. Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Radiologie Oncologică.
„Finalizarea Institutului Oncologic de la Timişoara ar fi extrem de necesară, dar ne aflăm în impas, din păcate, în acest moment, şi sunt grave deficienţe. Sunt absolut de acord cu ceea ce a declarat dr. Vancea. Medicii cer probe şi contraprobe pentru a decide corect. Deciziile sunt astfel amânate, în defavoarea pacientului. Soluţia este finalizarea Institutului  Oncologic. Medicina personalizată presupune o astfel de medicină. Va fi mai bine cu Institutul Oncologic funcţionabil, va fi un progres. Totuşi Pneumologia tot departe va rămâne, Chirurgia toracică, tot departe. Cea mai mare parte a activităţii în această zonă a Oncologiei este plămân, sân, ovar şi colo-rectal. Trăim divizaţi în lucruri foarte mici departe de performanţele inovatoare care se cer în domeniu şi se comit unele erori”, a spus dr. Curescu.

 

Comentarii

comentarii