Acasă Actualitate Timișoara ar putea beneficia de un nou parc. Viceprimarul Tabără propune unirea...

Timișoara ar putea beneficia de un nou parc. Viceprimarul Tabără propune unirea Pădurii Bistra cu Pădurea Verde printr-un coridor forestier

DISTRIBUIȚI

Deșeurile rămase în urma lucrărilor de construcție în zona metropolitană a Timișoarei ar putea fi folosite pentru realizarea unui nou parc, este propunerea viceprimarului Cosmin Tabără. De asemenea, el a mai propus, în cadrul unei întâlniri pe teme de mediu, unirea Pădurii Verzi cu Pădurea Bistra, printr-un coridor forestier.

Tabără a lansat și o idee interesantă, anume folosirea pământului și resturilor din deșeuri din construcții pentru ridicarea unui … deal.

”Am lansat specialiștilor o provocare în gândire în privința deșeurilor rezultate în urma construcțiilor (decopertări, pământ rezultat din săpături, igienizare spațiu urban) care să fie depozitat într-un singur loc, cu o consolidare care să dea stabilitate. Acela să fie locul de depozitare din toată zona metropolitană. Pe lângă igienizarea și protecția mediului s-ar constitui o movilă/deal de pământ, care în timp să fie împădurită și transformată în parc, zonă de agrement, dar va constitui și o stavilă în fața vânturilor puternice sau o modalitate de absorbție naturală a căldurii”, a mai spus Tabără.

În jurul Timișoarei sunt două zone (încă) împădurite, Pădurea Verde și Pădurea Bistra, iar acestea ar trebui să fie legate, este propunerea lansată de viceprimarul Cosmin Tabără. De asemenea, el a mai lansat o propunere inedită, deșeurile rămase în urma construcțiilor ar putea fi utilizate pentru realizarea unui ”deal”, care ar putea fi ulterior împădurit și transformat în parc.

Cele două propuneri au fost prezentate în cadrul unei întâlniri desfășurate pe teme de climă la Universitatea Politehnica Timișoara. Pe lângă unirea celor două zone, Tabără insistă și pentru realizarea centurii verzi a orașului.

”Am susținut și cu această ocazie că trebuie unite Pădurea Verde și Pădurea Bistra printr-un cordon forestier care să constituie o barieră verde pentru Timișoara și zona metropolitană, cu efecte benefice pentru mediu pentru faună. Totodată, constituirea centurii verzi a orașului reprezintă o prioritate! În constituirea culoarului verde din jurul orașului trebuie ținut cont de arborele care se pretează cel mai eficient în astfel de situații, iar mulți specialiști recomandă nucul, destul de puțin folosit. Acest pom absoarbe căldură cel mai bine pe timp de vară, în jurul lui insectele dăunătoare (muște, căpușe, țânțari) nu au cele mai bune condiții, vegetația nu se dezvoltă astfel încât să genereze alte costuri de întreținere. Pădurea urbană, spațiul verde din oraș trebuie să fie generos, adaptat la clima existentă, alegerea arborilor fiind foarte importantă. El nu oferă doar aportul recreativ pentru timișoreni, ci contribuie și la bunăstarea lor fizică și mentală”, a spus Tabără.

 

 

Comentarii

comentarii