Acasă Actualitate Timișoara are buget. Ce amendamente au făcut consilierii locali?

Timișoara are buget. Ce amendamente au făcut consilierii locali?

DISTRIBUIȚI

Luni, 6 februarie, consilierii locali din Timișoara au aprobat, fără prea mari emoții, bugetul local pe anul 2023. Inițial, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă de joi, în cadrul ședinței ordinare, la mai puțin de 48 de ore de la publicarea proiectului. Atunci, până la urmă, acesta nu a mai intrat pe ordinea de zi pentru că a fost solicitată organizarea unei dezbateri. Așadar, discuțiile cu cetățenii au avut loc vineri, iar ședința extraordinară a fost convocată luni. Timișorenii au cerut, în general, mai multe investiții în infrastructura de sport dar și, punctual, anumite intervenții în cartiere.

„A fost un buget dificil, într-adevăr, avem câteva circumstanțe de context general, dar și de context specific anului acesta. În primul rând, e clar că inflația în România nu este un lucru îmbucurător nici pentru bugetul nostru. Previziunea cotelor din impozit pe venit e un pic mai mare. Cresc aceste venturi cu în jur de 10%, dar la o inflație de 15%, acest lucru nu ne ajută foarte mult. (…) Pe scurt, este un buget responsabil în care am prioritizat să respectăm angajamentele municipiului și pe partea de termie și pe partea de transport în comun și alte servicii publice – bineînțeles, și pe partea de salubritate – dar și în cultură. În același timp, să ducem mai departe investițiile deja în curs, fără să neglijăm și investițiile noi care vin”, a declarat luni, în introducerea ședinței, primarul Dominic Fritz.

Concret, acesta a vorbit de suma record de 165 de milioane de lei cu care este bugetat Coltermul, despre creșterea sumei dedicate transportului public – de fapt, creșterea compensației plătite de SMTT către STPT – sau despre finanțarea proiectelor culturale aferente TM2023, adică 10 milioane de euro suplimentare pe bugetul de cultură. În ceea ce privește investițiile noi, Fritz a amintit că bugetul cuprinde bani pentru proiectarea regenerării urbane din Traian, pentru proiectarea magistralei verzi din Calea Șagului, pentru concursul de arhitectură din Piața Victoriei, dar și pentru începerea proiectării și lucrărilor la Stadionul de pe Calea Buziașului.

Primarul a adresat și criticile referitoare la timpul prea scurt acordat consilierilor locali, dar și timișorenilor, pentru consultarea bugetului, ceea ce ar putea aduce chiar o acțiune în instanță, existând presupuse încălcări ale principiului transparenței. „Asta e o reflecție, mai degrabă, a dificultăților. Am încercat să avem un buget realist, să nu îl umflăm venituri artificial, mai ales pe parte de venituri din bugetul local să închidem cu un oarecare realism”, a spus acesta. Anterior, în dezbatere, despre termenele scurte a vorbit și viceprimarul Ruben Lațcău, care a dat vina pe Consiliul Județean pentru termenul scurt acordat primăriei.

Revenind la ședința de luni, consilierii locali au trecut la vot, fără prea multe discuții, însă nu înainte de a face amendamente. Fără prea multe detalii, ar fi de spus că primarul Dominic Fritz și viceprimarii Ruben Lațcău (USR) și Cosmin Tabără (PNL) au propus redistribuirea mai multor sume; Andra Lepădatu (PSD) a propus creșterea sumelor pentru burse școlare de tip social; Mihaela Rusu (USR) a propus bugetarea unui DALI pentru refacerea bucătăriei de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”; iar Daniela Mariș (PNL) a propus finanțarea igienizării terenului dintre Strada Ardealului și Banatului. Toate acestea au trecut la vot.

Singurele amendamente care nu au strâns destule voturi au fost cele al liberalilor Lorenzo Barabas și Lucian Căldăraru. Primul a cerut mai mulți bani pentru Liceul cu Program Sportiv „Banatul”, în timp ce celălalt a cerut organizarea unui concurs de soluții pentru ridicarea unui monument al revoluției din 1989 în Parcul Central, pe „actualul platou cu soldatul sovietic”. În primul caz, pentru că Barabas dorea să ia bani de la dezvoltare, și în al doilea caz, pentru nu exista deloc sursă de finanțare, primarul Dominic Fritz și consilierii USR s-au opus amendamentelor, iar acestea nu au trecut la vot. Lui Lucian Căldăraru, totuși, Fritz i-a promis că va cuprinde propunerea sa la rectificarea de buget din iunie, după ce vor fi făcute preparativele necesare.

Comentarii

comentarii