Acasă Politica Timișoara are doar un viceprimar: Ruben Lațcău. „Un episod dintr-o telenovelă care,...

Timișoara are doar un viceprimar: Ruben Lațcău. „Un episod dintr-o telenovelă care, dacă nu am trăi vremuri tragice, devine din ce în ce mai comică”

DISTRIBUIȚI

Timișoara are, așa cum anticipa cu câteva ore înainte de ședința Consiliului Local Timișoara primarul Dominic Fritz, numai un viceprimar. S-a dat votul pentru doi, însă doar Ruben Lațcău, USR PLUS, fiind ales în unanimitate. Cosmin Tabără, PNL, a primit votul colegilor de partid, dar s-a dovedit că nu a fost de ajuns.

Ședința de luni, 16 noiembrie, a Consiliului Local Timișoara, a doua, la general, după cea de învestitură, prima de lucru în actualul mandat, a fost marcată de votul pentru „viceprimari/viceprimar”. Prima dată, însă, a fost nevoie ca membrii supleanți ai consiliului, penelistul Cosmin Tabătă și pesedistul Radu Țoancă, să își depună jurămintele, ei fiind validați recent, după ce au luat locul lui Cătălin Iapă, respectiv Sorin Ionescu. Și cu aceștia, s-a ajuns la un număr de 25 de consilieri locali prezenți, din totalul de 27, doi fiind absenți, aflându-se în carantină.

A mai fost nevoie de constituirea comisiei care să numere voturile, înainte ca USR PLUS să îl propună pe Ruben Lațcău, iar PNL pe Cosmin Tabără. Înainte de votul efectiv, a existat o mică nelămurire, sesizată de fostul viceprimar Dan Diaconu, anume că regulamentul votat de fostul Consiliu Local nu era în concordanță cu procedura propusă de secretarul general al primăriei, Caius Șuli, de vot pe două buletine, fiecare cu numele uneia dintre propuneri. Deși s-a menționat că OUG 57/2019 privind codul administrativ, cea care a adus schimbări de procedură, dădea dreptate secretarului general, până la urmă s-a supus la vot. A fost aleasă, până la urmă tot aceeași variantă, cu 14 voturi „pentru” și 10 abțineri.

Înaintea votului, Dan Diaconu, în numele grupului de consilieri locali ai PNL a spus: „Pentru stabilitatea pe care ați cerut-o la nivelul primăriei și pentru ocuparea cât mai rapidă a funcțiilor de viceprimari, vom vota așa cum am spus de dimineață, atât pentru varianta Ruben Lațcău, cât și pentru varianta Cosmin Tabără”.

Cei cinci membri ai comisiei de numărare a voturilor, Dan Reșitnec – USR PLUS, Ovidiu Merean – USR PLUS, Raoul Ambruș – PNL, Marius Craina – Pro România și Anca Lăpădatu – PSD, au trecut la numărătoarea voturilor. Până la urmă, Ruben Lațcău a primit 23 de voturi „pentru”, nicio abținere și niciun vot „împotrivă” și a devenit viceprimar. Cosmin Tabără, pe de altă parte, a primit opt voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 13 abțineri, iar propunerea ca el să devină al doilea viceprimar a fost respinsă.

În urma votului, primul care a luat cuvântul a fost Radu Țoancă, proaspătul validat consilier local al PSD: „Punctul nostru de vedere a fost stabilit încă dinaintea ședinței, în ceea ce privește votul la viceprimari șu continuitatea colaborării a Consiliului Local. Domnul președinte PSD Timiș, Alfred Simonis, a spus foarte clar că ne asumăm votarea dumneavoastră (Ruben Lațcău – n.r.) ca viceprimar, tocmai pentru a debloca situația în care se află Timișoara. Am mai spus foarte clar că nu ne interesează funcții administrative și nici nu este un vot în alb acesta pentru administrația Fritz, este un gest de fair-play.

Reiterez cu această ocazie către colegii mei din dreapta eșichierului politic: să facă un efort. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele minute este doar un episod dintr-o telenovelă care, dacă nu am trăi vremuri tragice, devine din ce în ce mai comică. Aveți 82% aici din voturile timișorenilor. La Consiliul Județean, aveți 73%, USR PLUS cu PNL, luați-le în orice ordine doriți. Nici măcar în anii 90 – 2000, Convenția Democratică nu avea atâta susținere, în zona dreptei. Votul timișorenilor a fost explicit, noi, cei de la PSD, cei de stânga, l-am înțeles. (…)

Ce vedem noi de pe margine? Cei doi iubiți, care și-au jurat dragoste veșnică, ne-au invitat la o nuntă în care lucrurile sunt deja deteriorate De ce nu s-a întâmplat marți? Ar fi fost primul simbol de normalitate pe care să ni-l dați. S-a întrunit plenul Consiliului Județean Timiș în integralitatea sa, și cu supleanții, și acolo s-au votat comisiile și a plecat lumea acasă. Acolo trebuia votați doi vicepreședinți, iar astăzi, la fel. Îmi pare rău foarte rău, uman, politic și mediatic de Cosmin Tabără, pentru că… a căzut între paturi. Este un om de mare valoare. Sper să vă împăcați și să dați un exemplu, și acolo, și aici. Dacă nu, lucrurile pot degenera, și vinovați sunt doi. Domnule Fritz, nu o să puteți, dacă nu vă împăcați cu PNL-ul, guverna. Aveți tot concursul nostru la proiectele pozitive și constructive pentru Timișoara (…)

Dacă nu vă înțelegeți, vă lansez de pe acum întrebarea – știu că e retorică pentru că nu aveți cei de aici nicio vină: ce veți face după 6 decembrie, PNL și USR PLUS, dacă veți câștiga alegerile pe țară, cum veți guverna, dacă cu 82%, după două luni, nu ați reușit să guvernați în Timișoara?”.

În replică, Dominic Fritz a spus: „Felicitări Ruben, aștept să lucrăm împreună. Vă mulțumesc tuturor că ați dat acest semnal de unanimitate, prin care am spus că vrem să deblocăm aceste lucruri. Oare de ce nu încă avem un al doilea viceprimar? Lucrurile sunt foarte simple: din păcate, vinovații pentru această situație penibilă nu se află în această sală. Noi, ca să putem guverna, avem nevoie de o majoritate stabilă nu într-un singur moment, ci pentru patru ani. Această majoritate stabilă are o bază clară de încredere și de corectitudine din partea tuturor partenerilor.

În Consiliul Local Timișoara avem nevoie de o relație bună, dacă nu foarte bună cu Consiliul Județean, însă, din păcate, până în acest moment, nu știm ce fel de majoritate își dorește președintele Consiliului Județean Timiș? În momentul în care încă nu am răspuns cine vor fi cei doi vicepreședinți, noi, din păcate, nu putem încheia un parteneriat la jumătate. Noi, cei din USR PLUS, așteptăm să avem această înțelegere firească și în Consiliul Județean. Se poate vota mâine, poimâine, oricând și completa echipa executivă și la Timișoara. (…) Astăzi nu avem un al doilea viceprimar. L-am cunoscut pe Cosmin Tabără ca un profesionist, mă bucur că el este propunerea PNL, avem nevoie de o majoritate stabilă, însă nu doar în Consiliul Local Timișoara. Nu ar fi sincer să încheiem o jumătate de parteneriat și să avem cealaltă jumătate după 6-7 decembrie”.

Dan Diaconu a revenit la microfon și a spus: „Este, mai degrabă, o zi tristă astăzi. Din punctul de vedere al grupului PNL, lucrurile au fost clare încă de dinainte de vot: înțelegem că este nevoie ca ambii viceprimari să își reia locurile. Sunt un pic surprins de rezultatul votului, nu am cum să nu fiu. În fapt, astăzi, prin toate voturile care s-au dat, s-au identificat fie unanimități, fie majorități. Și la votul pentru Cosmin Tabără, și acolo s-a identificat o majoritate, dar nu una pe care ne-o doream cu toții. Suntem mândrii, cei opt membri prezenți ai PNL, că ne-am putut da votul astăzi pentru Cosmin Tabără”.

Cel în cauză, Cosmin Tabără a vorbit și el: „Vreau să vă propun să mergem mai departe, nimeni nu trebuie să își justifice votul. Astăzi, a votat fiecare partid. Noi, PNL, din punctul meu de vedere, ne-am ținut promisiunea la care ne-am angajat, am venit cu o propunere și am susținut candidatul PNL, tocmai pentru a debloca această situație în Timișoara. Cu toții ne confruntăm, la ora actuală, cu probleme grave care trebuie rezolvate. Țin să vă anunț că suntem în prag de iarnă, este posibil să vină zăpada, să vină frigul, sunt probleme la Colterm, sunt probleme peste tot, probleme care trebuie rezolvate. Noi nu putem să stăm în continuare să vedem ce se întâmplă în alte localități sau la județ. Motivul pentru care suntem aici cu toții este să rezolvăm problemele Timișoarei”.

Ruben Lațcău, pe de altă parte, a continuat ideile lui Fritz: „Din păcate, știm cu toții, nu e nimeni în sala asta care să ia decizii în PNL Timiș. Ca atare, avem rezultatul pe care îl avem”.

În continuare, au fost stabilite și comisiile de lucru din cadrul Consiliului Local, după următoarea formulă:

Comisia I, pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite şi taxe: Meșter Andrei și Merean Ovidiu (USR PLUS), Diaconu Dan (PNL), Răducanu Sebastian și Țoancă Radu (PSD);

Comisia II, pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului și patrimoniu: Negrișanu Răzvan, Munteanu Ana și Romocean Paula (USR PLUS), Barabas Lorenzo și Sandu Titi (PNL);

Comisia III, pentru administrarea domeniului public și privat, servicii publice și comerț, regii autonome și societăți comerciale: Militaru Rodica, Boldura Vlad și Szilagyi Aida (USR PLUS), Lulciuc Adrian și Căldăraru Lucian (PNL);

Comisia IV, pentru administrație locală juridică, ordine publică, drepturile omului și probleme ale minorităților : Reșitnec Dan și Ilca Florin (USR PLUS), Ambruș Raoul și Mariș Daniela (PNL), Iliescu Roxana (Pro România);

Comisia V, pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, ecologie, sport și culte: Munteanu Ana, Stana Răzvan și Gonzales Jorge (USR PLUS), Moșiu Simion și Tabără Cosmin (PNL), Lăpădatu Anca (PSD), Craina Marius (Pro România).

În completare, Dan Diaconu a propus și stabilirea unei comisii informale care să elaboreze regulamentul de funcționare. Acesta ar urma să actualizeze vechiul regulament, astfel încât să fie cuprinse prevederile OUG-ului de anul trecut, da și să permită desfășurarea ședințelor într-un sistem mixt, fizic și prin videoconferință, la care să participe și consilierii aflați în carantină sau izolare.

Astfel, din comisia care se va ocupa de construcția noului regulament, una informală, vor face parte: Reșitnec Dan, Militaru Rodica, Tabără Cosmin, Diaconu Dan, Țoancă Radu și Iliescu Roxana.

Comentarii

comentarii