Acasă Actualitate Timișoara are doi noi cetățeni de onoare: Adriana-Cornelia Mărăscu și Emil Alexandru...

Timișoara are doi noi cetățeni de onoare: Adriana-Cornelia Mărăscu și Emil Alexandru Grozescu

DISTRIBUIȚI

Ședința Consiliului Local Timișoara din 31 ianuarie a început cu ceremonia de oferire a titlului de cetățean de onoare al orașului Adrianei Mărăscu, remarcată prin implicarea în acțiuni sociale și activitatea sa de la Radio Timișoara, și lui Emil Alexandru Grozescu, care a reprezentat Timișoara și România atât ca sportiv, cât și ca antrenor, pregătind mari nume ale atletismului local și național.

Decizia oferirii acestor titluri a fost aprobată de Consiliul Local Timișoara pe 10 decembrie, iar acum cei doi au și primit certificatele și însemnele specifice. În sală, amândoi au avut persoanele care le-au susținut în demersurile lor, familia și membri ai Clubului Lions în cazul Adrianei Mărăscu, foști colegi și învățăcei în cazul lui Emil Alexandru Grozescu.

Adriana- Cornelia Mărăscu promovează drepturile omului, copiilor și persoanelor din categorii vulnerabile, atât prin reportajele pe care le face la Radio Timișoara, cât și prin activitatea din cadrul mișcării Lions, începând de acum 25 de ani. Acesta s-a implicat puternic inclusiv în schimbări legislative, printre care legea împotriva violenței domestice și legea adopției. Pe lângă premiile din activitatea de jurnalism, printre distincțiile Adrianei Mărăscu se regăsesc: titlul de Ambasador al Adopției, cel de Ambasador al Binelui și Premiul Speranța.

„Încă din a doua jumătate a anilor 90, a înțeles schimbările care au loc în societate și, cu onestitate, deschidere, profesionalism, documentarea temeinică în teren în locuri în care prea puțin au avut interesul să ajungă – canale, locuințe insalubre, spitale, orfelinate, aziluri, penitenciare –, a reușit să schimbe atitudini, prejudecăți, chiar legi.[…] Apreciem că acest titlu răsplătește o activitate deosebită, atât din calitate de jurnalist, cât și în calitate de militant al respectării drepturilor omului”, a spus Robu despre aceasta.

Invitată să-și ridice premiul, Adriana Mărăscu le-a mulțumit celor care îi apreciază activitatea din calitate de militant al drepturilor omului și entității umane. Dintre aceștia, ea a amintit, pentru început, de Cosmin Goian, prof. univ. dr., directorul Departamentului de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest, cel care a făcut propunea acordării titlului și de Mihai Anghel, managerul Radio Timișoara, căruia îi mulțumește pentru libertatea cuvântului.

În lacrimi, Adriana Mărăscu a menționat și susținerea acordată de soțul său și de fiica sa, dar și de cea a „echipei și familiei mari”, Lions România. Fiind prezenți în sală guvernatorul districtului 124 – România, Dan Șain, și colegii săi din clubul Lions 4Family Timișoara, Adriana Mărăscu a amintit: „Noi toți suntem voluntari și venim în sprijinul umanității”.

Continuând ceremonia cu cel de-al doilea nou cetățean de onoare, Nicolae Robu l-a recomandat pe Emil Alexandru Grozescu drept un om de 87 de ani, din Timișoara, ale cărui strădanii au fost de a crea performanță și performeri. Acesta a fost mai întâi sportiv, la clubul Electrica, pe urmă, din 1961, antrenor la Clubul Sportiv Școlar din Timișoara și, ulterior, la CS Politehnica Timișoara. În perioada 1981-2000, s-a regăsit și în corpul de antrenori ai lotului național. Cariera sa însumează 332 de medalii: 272 la nivel național, 48 la competiții balcanice, 7 la campionate mondiale și 5 la campionate europene.

„Domnul Grozescu a avut contribuții deosebite la dezvoltarea educației fizice și sportului în cadrul Universității Politehnica Timișoara, precum și la obținerea de rezultate remarcabile cu studenții sportivi ai CSU Politehnica Timișoara în întrecerile naționale și internaționale, aducând un imens plus de prestigiu municipiului Timișoara, județului Timiș și României”, a motivat Robu decizia de acordare a titlului.

Venit la microfon, fostul mare sportiv și antrenor a ținut să înceapă prin a preciza faptul că, cu sprijinul autorităților locale și județene, din 1961 până în 2014, Timișoara a avut mereu minim un campion la nivel național la atletism. Totuși, acesta nu a diminuat meritele sportivilor: „Au ajuns la nivel național și, de acolo, au luptat mai sus. Au ajuns la Balcaniadă, la Europene și la Mondiale. Au avut valoare mare!”.  

Comentarii

comentarii