Acasă Economic Timișoara atrage investiții imobiliare de aproape 1 miliard de euro

Timișoara atrage investiții imobiliare de aproape 1 miliard de euro

632
DISTRIBUIȚI

Investiții totale de peste 2 miliarde de EURO sunt în derulare în acest moment sau vor fi demarate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari 5 orașe din țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța). Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele 5 orașe și în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi, conform raportului BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) – REGIONAL CITIES lansat astăzi. Analiza este realizată pe baza informațiilor BREC de la companiile din piață și a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanța și EST Hospitality.

Între orașele analizate, Timișoara atrage cel mai mare volum de investiții în desfășurare – aproape 1 miliard de euro în proiecte de birouri, retail și logistice de peste 190.000 de mp, un hotel de 5 stele Radisson Blu și peste 5.000 de apartamente ce vor fi livrate până în 2024, conform analizei BREC.

Grupul Iulius are aici în lucru unul din cele mai importante proiecte de birouri, UBC 0, cu 30.000 mp (parte a proiectului mixt Iulius Town, cea mai mare investiție din partea de vest a țării, cu o valoare totală de 442 milioane euro), iar AFI Europe și-a adăugat anul trecut în portofoliu proiectul AFI Park Timișoara. Totodată,  marii investitori în logistică, CTP, WDP, VGP, Global Vision sunt prezenți cu proiecte în lucru de peste 115.000 mp.

Două noi parcuri de retail, format favorizat de perioada de distanțare socială, sunt în lucru în zonă în acest moment, în suprafață totală de peste 20.000 mp. Pe segmentul rezidențial, peste 20 de noi proiecte sunt în lucru sau vor fi lansate în perioada următoare iar peste 5.000 de apartamente noi vor fi finalizate până în 2024.

Investițiile imobiliare din țară au determinat și expansiunea regională a altor jucători din industriile conexe, precum piața de fit-out, facility management, construcții și materiale/ sisteme arhitecturale ș.a. COS, liderul pieței de fit-out (design și amenajări pentru spații interioare) de birouri, s-a extins cu birouri la Timișoara, Cluj-Napoca și Iași și a atras recent în acționariat fondul de investiții Sarmis, continuând expansiunea regională. Alukönigstahl România, subsidiara locală a liderului european pe piața sistemelor din aluminiu, PVC și oțel, a încheiat în primele 9 luni ale anului 2021 business în valoare de 17 milioane de euro, cu peste 60% dintre proiecte pe segmentul rezidential și semnează 2 proiecte importante în Timișoara: ISHO Offices și Continental Offices. 

De asemenea, THETA Furniture & More – integrator de soluții de design interior – finalizează la începutul anului următor o nouă fabrică de mobilier, o investiție de 4 mil. EUR în apropierea Bucureștiului. EFMS (companie antreprenorială românească de facility management) s-a extins la nivel național, ajungând la o cifră de afaceri de 6.6 mil. EUR în 2020, iar Reynaers Aluminium, furnizor de sisteme pentru fațade și uși, a inaugurat anul acesta 3 noi showroom-uri în mari orașe din țară, dintre care unul la Timișoara. 

Dintre cele 5 regiuni analizate, Timișul atrage cele mai mari investiții imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a a transformat zona într-o locație strategică pentru facilități de producție.  

În acest județ sunt în desfășurare o serie de investiții majore, precum fabrica B Braun de de 37.000 mp – o investiție de 120 milioane de EUR, fabrica Sport Mechanical Workshop cu o capacitate anuală de 1,5 milioane de biciclete  – o investiție de 30 de milioane de EUR, investiția Dräxlmaeir Group de peste 200 milioane EUR într-o fabrică pentru mașini electrice, centrul de dezvoltare și cercetare în domeniul automotive Porsche Engineering.  

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este cea mai mare organizatie a pieței de real – estate din Romania. Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali și internaționali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, investitiilor rezidențiale. Mai multe informatii: www.brec.ro

Comentarii

comentarii