Acasă Actualitate Timișoara – Centenar. Un secol de administrație românească 1919 -2019 în Banat

Timișoara – Centenar. Un secol de administrație românească 1919 -2019 în Banat

792
DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului prin Arhiepiscopia Timișoarei organizează, în perioada 27-29 iulie 2019, un simpozion cu participare internațională, prilejuit de împlinirea celor 100 de ani trecuți de la instaurarea administrației românești în Banat (1919).

Evenimentul științific intitulat: Centenarul bănățean. Un secol de administrație românească la fruntariile României va evidenția tematic contribuția Bisericii bănățene la efortul pentru unitate națională, situația internațională de la sfârșitul Marelui Război, perioada ocupației militare străine în Banat, instaurarea administrației românești, intrarea trupelor Armatei Române în orașele provinciei și personalitățile momentului.

Importanța evocărilor istorice este dată de faptul că regiunile istorice românești Basarabia, Bucovina şi Transilvania au fost integrate în Regatul României în cursul anului 1918, însă Banatul, teritoriu aflat între Mureş, Tisa şi Dunăre, a reprezentat obiectul unei medieri internaționale încheiate doar la mijlocul anului 1919.

În urma deciziei internaționale, două treimi din teritoriul Banatului au intrat în componența României, fiind preluate în administrare de reprezentanții românilor, iar o treime a rămas statului sârb şi este astăzi cunoscută sub denumirea de Banat sârbesc.

Prin urmare, Banatul își serbează centenarul românesc în anul 1919.

Ținând seama de aceste considerente istorice și de importanța evenimentelor comemorate în mod jubiliar, simpozionul va fi sprijinit de instituțiile de cultură ale județului Timiș.

Manifestarea va începe în mod festiv sâmbătă, 27 iulie, ora 17.00, iar duminică, 28 iulie, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei Fabric (comunitate care a avut un rol important în economia evenimentelor amintite), se va dezveli bustul protopopului Ioan Oprea, reprezentantul Ortodoxiei românești din Timișoara anilor 1918 și 1919. Duminică după amiază vor avea loc comunicările invitațiilor.

Comentarii

comentarii