Acasă Editorial Timișoara, cumințenia pământului

Timișoara, cumințenia pământului

DISTRIBUIȚI

Mereu marcată a fi ”în frunce”, Timișoara, ca perlă a Banatului, pare, de la o vreme, un oraș cuminte. Este pe locul I la categoria ”medici vaccinați în spitalele de boli infecțioase”. Cei mai mulți medici care s-au vaccinat sunt din Timișoara. Ceea ce părea a fi o nouă temă pentru dezbateri publice on line, cu sau fără competențe în domeniul virușilor, se transformă într-o temă aproape șoptită: a fi sau a nu fi… vaccinat. Dilemele, ca și toată retorica din context, cu argumente pro și contra, se va transforma treptat în necesitate, dirijată de dorința de libertate. Așa cum Grecia avea să anunțe în urmă cu 24 de ore că nu va primi turiști fără un certificat doveditor al vaccinului, alte țări, pe rând, vor face lista lungă a destinațiilor spre care ne va fi dor să mergem. Ce vom face? Vom sta acasă, în interiorul țării, ”cuminți” (așa ni s-ar putea spune) sau vom alege să ne trăim viața ca și până înainte de martie 2020? Vom renunța la vacanțe? La întâlniri cu prieteni din alte țări? Ce vom face? Dacă până la intrarea în UE aveam nevoie de pașapoarte, acum, UE ne-a oferit o altă soluție pentru ”dărâmarea zidurilor”: pașaport vaccin împotriva Covid 19.

Lucrurile nu sunt simple, desigur. Suntem în fața unei situații noi, deși unii oameni de știință afirmă că virusul ce a declanșat gripa spaniolă nu ar fi dispărut de fapt niciodată… Se scriu, se spun atât de multe, bombardamentul informatic este greu de gestionat, grupurile de acțiuni pro și contra au la dispoziție un arsenal întreg de comunicare prin… comunicații, logica și bunul simț ar trebui să fie declarate ”supraviețuitoare în condiții de criză”.

Timișoara este un oraș în care normele de respect și comunicare mai rezistă. Oamenii poartă masca, în magazine și biserici, la fel, chiar și distanța, mai puțin unii preoți, din păcate, care dau un exemplu negativ. Nepurtând masca, îi expun pe alții, iar la Timișoara, din păcate, unii preoți au murit. Cel mai ciudat este felul în care ne-am obișnuit cu liniștea cuminte a nopții. Doar trenurile se mai aud, în depărtare. Noaptea, fără excese sonore, fără concursuri ilegale de mașini turate, cu transformări neverificate de instituțiile abilitate, nopțile cuminți ale Timișoarei o să ne lipsească… cândva!

Paralel, pe lângă medici, la Timișoara se fac listele cadrelor didactice, chiar ale jurnaliștilor (expuși mereu) și ale altor categorii profesionale, pentru vaccinare.

Timișoara este cuminte, tot așa cum știe, ca niciun alt oraș, să facă…. revoluții!

Comentarii

comentarii