Acasă Actualitate Timişoara, de la primul oraş iluminat electric la căutarea unor explicaţii despre...

Timişoara, de la primul oraş iluminat electric la căutarea unor explicaţii despre expansiunea accelerată a Universului

DISTRIBUIȚI

harta-3d-universUn grup de cercetători condus de decanul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), prof. univ. dr. Dumitru Vulcanov, caută explicaţii pentru expansiunea accelerată a Universului, în cadrul unor cercetări minuţioase. Pentru a studia şi a înţelege mai bine fenomenul, omul de ştiinţă „modelează” matematic Universul pe computer. Omul de ştiinţă susţine că pentru studierea fenomenului, dar şi pentru descoperirea altora, este nevoie de o fizică nouă, care ar putea apărea în următorii 20 de ani.
Fizicienii români au reuşit să atragă cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică din Europa de Est, ELI, la Bucureşti, o investiţie de 300 de milioane de euro în faza incipientă, care va construi un institut de cercetare şi un laser, cel mai puternic din lume, pentru cercetări. Este un proiect de foarte mare anvergură, practic similar cu LHC-ul de la CERN.
„Eu fac pe calculator simulări despre dinamica Universului. Mă ocup de metode computaţionale în cosmologie, adică, fac cosmologie pe computer şi încerc să dezvolt programe şi aplicaţii care să simuleze modele de univers cu câmp scalar cuplat cu gravitaţia. (…). Fizicienii modelează un anumit sistem folosind instrumente matematice, se creează, există un model matematic al universului, modelul standard. Despre acesta se ştiu foarte multe: că Universul s-a născut dintr-o explozie numită Big Bang, că de atunci s-a dilatat mai repede sau mai încet, azi mai încet, că s-au format galaxiile, nucleele ş.a.m.d. Toate acestea sunt puse într-un model matematic complicat, dar la îndemâna minţii umane”, spune prof. Vulcanov.
Pe computer, cercetătorul timişorean încearcă să dezvolte un anumit tip de model. Pe baza acelor observaţii pe care astrofizicienii le-au făcut de peste o sută de ani s-a realizat acest model standard al Universului, care încearcă să explice o serie de fenomene care există azi în Cosmosul actual. Ei au demonstrat că Universul actual este într-o expansiune accelerată, care contrazice cunoştinţele legate de modelul standard. Fenomenul se numeşte acceleraţie cosmică şi este o problemă foarte arzătoare a cosmologiei moderne.
„Noi încercăm să găsim explicaţia acestui fenomen de expansiune accelerată a Universului, care, în principiu, dacă se confirmă, ne va conduce la concluzia că Universul nu se va termina prin contracţia lui, ci se va disipa până când va dispărea. Procesul ar dura circa 80 de milioane de ani; avem timp să rezolvăm problema”, explică fizicianul.
Cercetările din acest domeniu, ca şi altele, ca şi LHC-ul de la Geneva, necesită tehnologie de vârf. În aproximativ două-trei miliarde de ani, galaxia noastră se va întâlni cu cea mai apropiată, Andromeda. „Ele sunt pe o traiectorie una spre cealaltă şi se va produce o ciocnire de galaxii, va fi un proces foarte violent, cu siguranţă noi vom păţi ceva, procesul va dura, şi el, cam un miliard de ani, se va forma o nouă galaxie, Lactomeda (de la Andromeda şi Calea Lactee). Acesta este un proces care poate fi prevăzut”, spune Vulcanov. El susţine că acum, cosmologii sunt pe frontierele fizicii, pentru că efectiv este nevoie de lucruri noi în acest domeniu, pentru rezolvarea problemelor. „Este nevoie de o fizică nouă, de legi ale fizicii noi. Toată lumea vorbeşte despre gravitaţia cuantică, este o chestie nouă, care trebuie făcută şi inventată. În acest domeniu, vom lucra cam cu aceleaşi tehnici cu care se vorbeşte despre calculul cuantic, care va produce o nouă generaţie de procesoare, de calculatoare. Momentan, tehnologia semiconductorilor a ajuns la limită”, conchide fizicianul Vulcanov.

Comentarii

comentarii