Acasă Actualitate Timișoara – fără fonduri europene, Oradea și Cluj – finanțări de sute...

Timișoara – fără fonduri europene, Oradea și Cluj – finanțări de sute de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Trei orașe, trei primari, trei realități. La Oradea, primarul Ilie Bolojan a anunțat acum câteva zile că au fost câștigate contracte de finanțare ce se ridică la peste 80 milioane de euro. Proiectele europene sunt în faza de precontractare și se estimează că până la sfârșitul acestei luni vor fi semnate toate aceste contracte de finanțare.

La Cluj, primarul Emil Boc semnează și el contracte cu finanțare europeană, însumând sute de milioane de euro, pentru construirea a 32 km din centura ocolitoare a orașului. Tot Primăria Cluj cumpără 25 autobuze electrice cu încărcare din mers și investește 1,3 milioane de euro din fonduri europene pentru prima stradă „smart” din România.

La Timișoara, unde locuitorii stau pe întuneric și înoată în gunoaie, iar firmele dau faliment pentru că nu primesc bani pe contractele cu municipalitatea, primarul Nicolae Robu se laudă că a marcat 13 goluri într-un stupid meci de fotbal, în care ”adversarii” săi se fereau de minge. Primarul a terminat, de bine, de rău, toate proiectele depuse și câștigate de fosta administrație. Și nu a fost în stare că conceapă altele viabile. Doar vorbe, laude, injurii și… ceva reabilitări de blocuri. Cam puțin, în mai bine de 6 ani de mandate.

La Timișoara, de frica șefului, angajații primăriei dau informații contradictorii atunci când sunt întrebați de proiecte europene. Astfel, într-un răspuns dat unui consilier local se specifică faptul că ”Nu au fost depuse cereri de finanţare în baza Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020”. De asemenea, într-un răspund la o solicitare de informații în baza Legii 544, timișoreanul Nick Birsan primește următorul răspuns: ”Direcţia Edilitară are în coordonare mai multe proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile şi pentru pregătirea oraşului pentru anul 2020 când va deveni Capitală Europeană a Culturii, proiecte pentru care cererea de finanţare trebuie depusă până la data de 31.12.2018, în caz contrar finanţarea nerambursabilă se pierde”.

Până aici totul este clar. Contradicția vine cu declarațiile laudative ale primarului Nicolae Robu, care se consideră cel mai competent primar în viață.

”60 de proiecte cu finanțare europeană pentru programele 2014-2020 – programe decalate, pentru România, la 2017-2023, respectiv 2018-2024 – are Primăria Timișoara în diverse stadii. (1) deja aprobate, (2) depuse, dar încă în evaluare, (3) în pregătire pentru depunere. Primăria Timișoara, cu mine ca primar, operează în permanență cu 200-300 de proiecte. Dată fiind întârzierea României în gestiunea programelor 2014-2020, începând cu 01.07.2016, când s-a închis exercițiul programatic european anunțat inițial pt. 2007-2013, dar prelungit pt. România până în 30.06.2016, ne-am axat pe implementarea de proiecte pe bani locali. De îndată ce s-au deschis diverse axe/subaxe ale programelor 2014-2020 – asta înseamnă în 2017 și mai ales în 2018, pt. că din nou România este în decalaj! –, am aplicat cu noi proiecte sau în orice caz, suntem în pregătire să aplicăm cu noi proiecte! Peste 60 este numărul lor! Realizați, acum, stimați interlocutori de bună-credință, cât de mare este ticăloșia sau prostia – eventual mixtura între cele două! – la indivizii/individele care vorbesc într-una de, cică, «lipsa de proiecte la Primăria Timișoara»?! Vă asigur că foarte bine fundamentat afirm eu că asemenea specimene sunt cu suflete negre și minte puțină și nici aia toată bună! Am implementat în perioada iulie 2012 – iunie 2016 un total de 35 de proiecte pe fonduri europene, din 35 acceptate pentru finanțare! Deci, rată de succes 100%! Am avut o absorbție de 94.36% din cât puteam absorbi! La fel de performanți vom fi și cu noile proiecte”, s-a lăudat primarul pe Facebook, în luna septembrie.

Și cu lauda a rămas. De atunci Timișoara a fost vizitată de o delegație condusă de Maria Sioliou, policy officer -Directoratul General pentru Politici Urbane și Regionale și de Luminița Zezeanu, director general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, șeful Autorității de Management pe Programul Operațional Regional, semn că și la București incompetența primarului Timișoarei este privită cu îngrijorare.

Comentarii

comentarii