La sfârșitul săptămânii trecute, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, viața, lumea și timpul au fost concentrate în 7 ceaune. Invitații – scriitori, jurnaliști, bikeri, artiști, poeți, medici și Culinaria Banatica – au gătit gulaș, zacuscă, papricaș, sarmale, ciorbe, varză călită cu afumătură, în scop caritabil, în numele vieții și a pacienților bolnavi de cancer.
Manifestarea cultural -gastronomică, organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, s-a numit ”7 ceaune în numele vieții”, iar invitații speciali veniți din București au fost vedeta de televiziune, Dan Negru, timișorean de baștină, și celebra Irina Margareta Nistor, marea traducătoare a filmelor pe care românii le vizionau cu nesaț la video în timpul regimului comunist.
Astfel, s-au strâns 14.700 lei din donații, bani ce au fost oferiți Asociației Oncologice Arsenie Boca din Timișoara. Echipele au gătit diferite papricașuri, gulașuri din legume și carne de porc, vită și pui, dar și zacuscă, sarmale, ciorbe, varză călită cu afumătură și chiar și un ceaun cu stufat de miel, spre deliciul participanților.
Timișorenii au venit în număr destul de mare și după ce s-au ospătat din belșug până la saturație, la final, au fost destul de darnici și au făcut donații în bani, deși manifestarea nu a fost în mod deosebit caritabilă.
”Pentru că putem, pentru că vrem, pentru că de ce nu? Doar că ne-am gândit, din moment ce îmbinăm cultura, tradiția, gastronomia și arta, care ne coboară până în miezul ființei și apoi ne exaltă de bucurie, de ce să nu fim un pic mai mari decât suntem, cum să nu ne gândim și la cei care nu se pot bucura ca noi acum, să fim solidari cu cei în suferință și să facem donații?”, a explicat Borco Ilin, scriitor, inițiatorul delicioasei manifestări.
Programul artistic a fost asigurat de trupa de tamburași sârbi și formația de muzică Nightlosers, care au susținut un concert de la ora 19.00. ”Suntem noi cu noi și cu orașul nostru, noi suntem familia noastră. Să ne mai vedem acasă la noi, până mai ține treaba!”, a concluzionat Borco Ilin.