Acasă Cultura Timișoara, în istoria muzicii universale! Premise pentru un viitor muzeu al muzicii

Timișoara, în istoria muzicii universale! Premise pentru un viitor muzeu al muzicii

DISTRIBUIȚI

Timișoara, în istoria muzicii universale! În TM2023, sunt premise pentru un viitor muzeu al muzicii. Conferința bilingvă (româna, germană) pe acest subiect va avea loc, marți, 7.03.2023, la ora 17, în Casa Adam Muller Guttenbrunn, Timișoara. Invitat special, conferențiar: dr. Franz Metz.

Timișoara posedă o deosebit de bogată istorie muzicală. În cele trei secole de cultură muzicală modernă mulți renumiți artiști de renume mondial au concertat pe scenele metropolei Banatului sau și-au început aici carieră muzicală, activând mai târziu la Viena, Berlin sau la Paris. Mulți dintre ei și-au publicat autobiografia, scriind și despre concertele lor la Timișoara sau în alte localități din Banat. Dar și invers se pot enumeră multe nume de muzicieni din Timișoara, care au făcut carieră pe scenele importante multor continente.

Artiști din întreaga lume au fost plăcut impresionați aici de un public foarte interesat și atent. Toate acestea nu ar fi fost posibile, dacă nu ar fi existat aici o cultură muzicală foarte ridicată. La Timișoara existau deja în secolul XIX mai multe edituri muzicale, instituții și asociații muzicale, școli de muzică, ateliere de construit instrumente muzicale (instrumente de corzi, piane, orgi, instrumente de suflat, etc.). Toate acestea duceau și la o anumită situație financiară sigură.

Un proverb german din Banat spune, că atunci, când dialogul verbal între două persoane sau două etnii este blocat, vine muzică în ajutor. Prin muzică s-a putut închega cel mai bine legătură între mai multe etnii sau confesiuni care au conviețuit aici la Timișoara. Societatea Filarmonica din Timișoara (fondată 1871) este un exemplu concret în acest sens.

Prin urmările celor două războaie mondiale, o mare parte al tezaurului spiritual muzical a ajuns în țări, unde foști cetățeni din Timișoara au emigrat. Acuma, când România este membră de câtiva ani în UE, ar fi timpul să se vindece aceste răni.

Toate aceste succese pe plan artistic și muzical sunt valorificate de către multe centre europene în muzee sau în case memoriale, chiar și în țări vecine cu România. În conferință mea din ziua de 7.03.2023, orele 17 la Casă Guttenbrunn, aș vrea să prezint premise pentru o prezentare a valorilor muzicale din Timișoara în cadrul unui viitor Muzeu al Muzicii (sau Casă Muzicii). Istoria muzicală a Timișoarei și locuitorii acestei metropole ar merită o astfel de instituție.

Organizatori: Forumul Democrat al Germanilor din Timișoara, Episcopia Româno-Catolică de Timișoara, Societatea Filarmonica din Timișoara, Gerhardsforum Banater Schwaben e.V., München  Gesellschaft für deutsche Musikkultur im südöstlichen Europa e.V., (GDMSE) München. Contact: franzmetz@aol.com

 

Comentarii

comentarii