Acasă Actualitate Timișoara, orașul din România cu cel mai mare index al puterii de...

Timișoara, orașul din România cu cel mai mare index al puterii de cumpărare, peste București și Cluj

DISTRIBUIȚI

Bucureștiul figura la mijlocul anului în curs aproape la egalitate cu Roma, peste Lisabona dar sub Timișoara în ceea ce privește puterea de cumpărare locală, potrivit site-ului de specialitate numbeo.com. Locuitorii capitalei italiene stau mai bine decât bucureștenii cu doar 0,26% după ce își ajustează veniturile cu nivelul prețurilor și chiriilor iar lusitanii sunt mai jos cu circa 11%.

Cu toate acestea, la nivel național, cel mai mare index al puterii de cumpărare revine orașului situat tocmai pe locul 6 ca și cost al vieții, Timișoara, care beneficiază de un nivel mai scăzut al costului vieții agregat după mai multe criterii (care includ chiriile și costul cumpărăturilor) decât București, Cluj, Constanța, Brașov și Iași.

Aceste raporturi explică diferențele dintre percepția publică și raportarea la PIB/locuitor (unde, de altfel, Bucureștiul stă semnificativ mai bine ca regiune administrativă decât cele care includ Roma sau Lisabona). Dincolo de nivelul salariilor la nivel local, care nu sunt reprezentative la nivel național, diferă nivelul prețurilor și, mai ales, cel al chiriilor, scrie financialintelligence.ro.

Astfel, pentru același nivel de trai, sunt necesare venituri față de cele din București de peste două ori mai mari la Paris, cam de 1,8 ori la Berlin sau Roma, de 1,5 ori la Madrid, aproape de 1,4 ori la Lisabona și de 1,2 ori la Varșovia, în timp ce la Budapesta se poate și cu o scădere de 2,5% din venitul net rămas după impozitele aplicate. De-abia peste aceste majorări ale sumelor eventual încasate se justifică, strict economic, schimbarea locului de muncă.

În context, revenind la situația la nivel național, unde Bucureștiul are cele mai mari costuri la toate categoriile urmărite, se poate observa cum Craiova urcă pe locul patru ca putere de cumpărare locală, imediat după București și Cluj, în pofida unor venituri mai reduse pentru că are costuri semnificativ mai mici (aproape la jumătate la chirii și restaurante și cu mai mult de o cincime în minus față de Capitală la cumpărături).

Comentarii

comentarii